Събота,

Чакат 60 000 нови безработни през август

От: Администратор -
Чакат 60 000 нови безработни през август
A
A
A

София. В края на август броят на безработните ще скочи с 50-60 хиляди души. Това алармира от парламентарната трибуна социалният министър Хасан Адемов вчера. Това са хора, назначени преди време по различни програми за заетост, чийто срок изтича. В същото време финансовите средства на социалното министерство за субсидии за разкриване на нови работни места са на минимум.

Схемите по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", които са свързани с пазара на труда, също са изчерпани", обясни Адемов. Така общият брой на безработните в страната ще надхвърли 500 хиляди души, ако се вземат предвид данните на Националния статистически институт. За първото тримесечие на годината, когато традиционно безработицата е най-висока, статистиката отчете 456 хиляди безработни, или ниво от 13.8%. Съкращаване на нови 50-60 хиляди работещи наведнъж, без възможност за насочването им към нови субсидирани работни места означава нивото на безработица в страната да нарасне с още 2 процентни пункта, т.е. да надхвърли 15%.

В същото време по европрограмата "Развитие на човешките ресурси", която приключва до края на тази година, има неусвоените около 425 млн. лв. "Те обаче са по други направления, а не за пазара на труда, и страната ни ще води трудни преговори с Брюксел за пренасочването им към заетост", обясни Адемов. Социалното министерство вече е започнало разговори с министерството на образованието как да бъдат спасени близо 200 млн. лв. от тях за стажове на ученици, студенти и докторанти. Има реален риск тези пари да бъдат загубени, тъй като договарянето им изостава.

Заместникът на Адемов, който ще отговаря за пазара на труда и еврофондовете, е бившата шефка на Агенцията по заетостта Росица Янкова. С ресор "Социално подпомагане" ще се заеме Лазар Лазаров. За политиката по доходите и социалното осигуряване ще отговаря Светлана Дянкова.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички