Четвъртък,

Бялото братство вдигна уникален дом

От: Failed to load user -
9254
Бялото братство вдигна уникален дом
A
A
A

Стара Загора. Уникален дом, изграден по всички препоръки на великия учител Петър Дънов, вдигна в Града на липите Бялото братство.

Кацналата като бяла лястовица на върха в старозагорския кв. „Железник-2" нова сграда на учебно-удховния център бе открита в деня на есенното равноденствие – 22 септември, когато по традиция братството открива и новата учебна година.

„Броят на колоните на партерния етаж е 21, на първия – 12, 3 м пък са високи всички зали и помещения, на 12 сектора е разделен и овалния покрив", посочва част от уникалността на сградата и стриктно спазените изисквания на учителя Дънов ръководителят на братството в Стара Загора Таньо Златанов. Той припомня, че числата, 3, 9, 12, 21 са сакрални, имат много важно значение в астрологията и учението на Дънов. Спазено и друга много важна негова препоръка – всеки салон, както са били известни в миналото центровете на Бялото братство, да е до вода.

Новият духовен център е над култовата за старозагорци чешма „Три чучура". На метри пък се оказал затапен водоизточник, от който някога се е водоснабдявало близкото военно поделение.

Старозагорските последователи на Дънов се надяват с благословията на съкварталците и общината да каптират тази, изтичаща сега в дерето, вода и да изградят бяла чешма.

Новият учебно-духовен център, който заедно с довършителните работи ще струва около 160 хил. лв., е изграден изцяло със средства на братството. Основната част са на старозагорци, които преди врече са купили частния парцел, но имало дарения и от цялата страна. Над 2 хил. долара са изпратили последователи на Дънов от Канада, Гърция и други страни. Геодизисти, конструктори, инженери, проектанти също са работили по проекта безвъзмездно.

Последователите на Дънов откриха своя нов дом с молитва за България. „Още на времето Учителят е казал, че ако въведем паневритмията в училище, България ще се оправи за 10-ина години", припомни Златанов невероятната сила на завещаното ни от Дънов уникално съчетание от физически упражнения, музика и единение с природата, Бог и вселената.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички