Бури и сняг за Гергьовден

Бури и сняг за Гергьовден | StandartNews.com

Всеки ден с дъжд на празниците, не тръгвайте на походи в планините, казват синоптиците

Бури и сняг ни чакат през 6-те почивни дни в началото на май.

Идва втора порция потопи, затова по-добре дръжте чадърите си под ръка, съветват синоптиците. На приятно и сравнително топло време ще се радваме през периода 1-4 май, когато дневните температури ще бъдат между 15 и 20 градуса. Почти в цялата страна обаче в следобедните часове ще вали дъжд. Любителите на планинския туризъм трябва да внимават с разходките, особено по високите части, тъй като там ще вилнеят гръмотевични бури.

"Валежите ще са с летен характер, ще се изсипват между 15-30 л/кв. м, което е напълно нормално като количество. За нас обаче са необикновени поради проблемите с почистването на реките", коментира пред "Стандарт" синоптикът на "ТВ-МЕТ" Петър Янков.

През празничните дни повече проливни дъждове ще има в централните и източните части на страната, така че ако сте предвидили да прекарате свободните си дни в тези райони от страната, още имате време да размислите.
Ако сте решили да прекарате по-голямата част от ваканцията си сред природата, имайте предвид захлаждането, което започва от 5 май, и пригответе някоя друга връхна дреха. Именно тогава на Балканския полуостров навлизат студени въздушни маси и ще се усети леко понижаване на температурите, които ще бъдат между 13 и 18 градуса.

Ако пък решите да покорявате върховете на планините, ще трябва да се оборудвате със сериозна зимна екипировка. Метеоролозите предупреждават за възможни превалявания от сняг по високите части на Гергьовден. На 6 и 7 май ни очаква разкъсана облачност, отново със слаби превалявания. На 8-ми се предвиждат по-интензивни валежи, които ще се изсипят над Източна България. Тази година температурите през май ще са по-хладни и ще се движат между 18 и 22 градуса.

Сух режим за граничарите

Всички гранични полицаи на ГКПП Кулата - Промахон ще са на разположение през празничните дни. От 1 до 6 май те ще са на повикване. При необходимост ще бъдат извикани да застанат на трасето и да проверяват документите на пътниците. Гранични полицаи, които не са на смяна, ще празнуват на Гергьовден, но ще имат едно наум. Повече ще са служителите на Гранична полиция на този пункт на българо-гръцката граница, тъй като се очаква много повече нашенци да поемат към южната ни съседка в сравнение с потока за Великден. Традиционно от целия трафик за Гърция над 70% от автомобилите преминават през ГКПП Кулата. Работещите там екипи ще бъдат увеличени. В почивните дни ще бъдат отворени всички осем платна на граничния пункт - четири на изход и четири на вход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай