Бури, градушки и паднали дървета в страната

Бури, градушки и паднали дървета в страната  | StandartNews.com

Ураганен вятър и гръмотевични бури обхванаха страната в последните часове. В Пловдив има изкорени десетки дървета. Екипи на пожарната продължават да разчистват затворени от падналите дървета улици, съобщи Нова ТВ.

Бурята се разрази само за няколко минути и продължи по-малко от четвърт час. За това време десетки дървета бяха изкоренени, паднаха козирки и саксии. За щастие се размина без жертви и пострадали.

Саксии пробиват покрива на хранителен магазин, а голямо дърво прекъсна електричеството по бул. „Пещерско шосе". Екипи на пожарната реагираха на сигнала.

„Реагирали сме на близо 4 сигнала за няколко минути, защото половината град е в това състояние. На много места още има подобни произшествия. Хората нямат ток", заяви Христо Чолаков – ръководител на екип на пожарната.

Без електричество са осем села в община Асеновград, три в Димитровградско и едно в района на Белово. Екипи на енергото работят по отстраняване на авариите.

 В София около 22 часа заваля обилен дъжд. Няма данни за пострадали.

"Градушка удари Павликени. Продължителността й беше около 20-25 минути, а размерът й варираше от съвсем малки топчета до бобови зърна", пише читател на Нова.

"Силна градушка се изсипа в Павликени. Валя близо 10 минути и успя да образува ледена покривка", допълват очевидци .

Градушка е валяла и в Силистренско, Сливен и свищовското село Ореш. В Разград е имало силен дъжд, придружен от бурен вятър. Счупени са дори клони на дървета.

Жълт код за гръмотевични бури е обявен за 19 области в Северна, Източна и Южна България за тази нощ.

Потенциално опасно ще е времето в областите: Врачанска, Плевенска, Монтанска, Ловешка, Габровска, Русенска, Търговищка, Великотърновска, Шуменска, Разградска, Силистренска, Варненска, Бургаска, Добричка, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай