Бунтари под вода

Ивайло и Радостина атакуваха "Евксиноград" по море

Бунтари под вода | StandartNews.com

Варна. Един по-красив свят. Това е морското дъно за най-големите му ценители - младото семейство Ивайло Василев и съпругата му Радостина от Варна. Гмуркането им е хоби от години. Меракът им бил толкова голям, че преминали специални курсове, купили си и екипировка. И започнали да се гмуркат и да се наслаждават на подводните красоти - край Тюленово, Китен, Резово. Казват, че така се разтоварват от стреса. Само че преди няколко дни Ивайло Василев и съпругата му Радостина облякоха водолазните костюми, за да протестират. Те се опитаха да разпънат плакат с надпис "Оставка" на плажа на резиденция "Евксиноград" край Варна, но бяха спрени от патрулна лодка и показаха посланието си от водата. "Морето е публична собственост", казва младият мъж.

Името на Ивайло Василев нашумя покрай зимните протести във Варна. Заради дакела Чочо, който неизменно съпровождаше групата протестиращи, чийто лидер беше той, я нарекоха дакелите. По-късно кучето се появи и в логото на създаденото сдружение, на което Ивайло е лидер, "Обединени варненци за Варна".

"Дакелът не е мой, а на приятел, с който бяхме заедно. Много различни хора бяхме тогава, не се познавахме и комуникирахме основно чрез Фейсбук. За да си правим по-лесно връзката с хора, с които комуникираме в социалната мрежа, се разбирахме така: "Търси човека с дакела". Оттам тръгна прозвището "дакелите", обяснява Ивайло. 38-годишният мъж твърди, че се е включил в зимния протест, защото на него и жена му писнало от някакви сметки за ток, които никой не може да обясни как и защо се получават.

"Когато излязохме на улицата, започнахме да си говорим, че проблемът с тока не е капчицата, която прелива. Още повече, че живеем във Варна, град, който изоставаше. След един протест бяхме седнали на бира и обсъждахме какво правим- протестираме, а няма ефект. Варна - нашият град, сякаш се разпадаше, затова и нашият бунт беше насочен срещу местната власт. Тогава решихме да поискаме оставката на кмета Кирил Йорданов, който според нас бе една от причините, за да изглежда така града през зимата - с дупките, мръсотията. Поискахме оставката му. Варна победи, ние сме част от тази победа, чувстваме я като своя.", казва Ивайло.

След като кметът подал оставката, решили да действат по-организирано и да поставят някакви искания и условия пред местната управа, акоито да позволят най-малкото по-активно участие на гражданите в обсъждане на наболели проблеми, спомня си Ивайло.

Той смята, че трябва да с промени мисленето на българина, да се събуди гражданското му самосъзнание и да се превърне в активен коректив на властта чрез защита на своите граждански права. Той и приятелите му от сдружението са насочили похода си към прозрачното управление на Варна.

Фейсбук му дал идеята да протестира по море със съпругата си в искане за оставка на правителството. "Тъй като водолазният спорт е голямата ни любов и хоби, решихме по този начин да се включим в протестите.", казва Ивайло.

Извън протестите и гмуркането Ивайло е млад човек, който обича да ходи с жена си на театър, да гледа кино и да слуша хубава музика. Изкарва парите си честно. Занимава се с бизнес от години. В момента има "скромен по мащаб бизнес". Дълги години се е занимавал със строителство и климатична техника. В момента основните занимания на Ивайло са да прави школи и курсове, детски центрове, занимални. Смята че за положението, в което се намираме, сме виновни самите ние с незаинтересоваността си.

"От друга страна, българинът не е научен да пази. А когато се прави нещо, никой не помага. Направихме градинки, реновирахме ги изцяло. Омръзна ни, след като сме направили една такава градинка, да дозасаждаме цветя, защото се крадат", с болка споделя Ивайло. Твърди, че никога не е имал и няма политически амбиции, поне не и в този общоприетия смисъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай