Бум на биоментетата

Бум на биоментетата | StandartNews.com

София. Дните преди Коледа са традиционното време, когато "Стандарт" поставя допълнителен акцент върху проблема с качеството на стоките и отговорните производствени и търговски практики. И тази година вестникът стартира инициативата "Да на българското" с призив към потребителите да купуват стоки родно производство, а към производителите и търговците - да бъдат коректни към своите клиенти.

Пазарът на биопродукти се увеличава, а заедно с него и ментетата, каза Благовеста Василева, съпредседател на Българска асоциация биопродукти. Причината за ръста на стоките, чиито производители твърдят, че са еко или органик, но всъщност не са, са промени в три закона, включително и този за храните, обясни д-р Стоилко Апостолов от Фондацията за биологично земеделие "Биоселена". Преди промените се изискваше само върху етикетите на продукти, които са произведени от сертифицирани биокомпании да може да се изписва "био", "еко" или "органик". В новите текстове това изискване остана само за "био", а всеки, който иска, може да изписва върху етикетите си "еко", "органик" или "натурален продукт", обясни д-р Апостолов. От бранша настояват този проблем да бъде решен, за да няма ментета и да не се подвеждат потребителите.
Другият проблем, който споделиха биопроизводителите, е липсата на реална информация за пазара на този тип стоки. "Следи се какво се произвежда, но никой не знае какво и колко се продава", каза д-р Стоилко Апостолов. Според него е добре Националният статистически институт да се заеме със събирането на информация и за пазара на биопродукти. Липсата на сертифицирана кланица за биоживотни е причината у нас да няма биомесо родно производство. "Ние сме единствената биоферма, която е сертифицирана за говедовъдство месно направление, но сертифицирана кланица няма. Затова животните могат само да се изнасят, и то живи", каза Благовеста Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай