Брюксел плаща само за евтини джипове

Дават 20 млн. лв. допълнително за младите фермери

Брюксел плаща само за евтини джипове | StandartNews.com

София. Само евтини джипове ще могат да се купуват с пари от Европа, предназначени за развитие на селски туризъм. Максималната допустима сума за подпомагане при покупка на високопроходим автомобил ще е 48 000 лв., каза зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

Оказва се, че голяма част от кандидатите за финансиране от ЕС на туристически дейности по Програмата за развитие на селските райони искат да им се възстанови разходът за покупка на луксозни автомобили и дори яхти. Това са допустими разходи, но шефът на Държавен фонд "Земеделие" ще има грижата да въведе таван за подпомагане, който да е за покупка на нормални автомобили за съответните нужди, каза Гечев.

Може да са купили джип за 250 000 лв., но ще им се възстанови такъв процент, все едно са купили автомобил за 48 000 лв., обясни зам.-министърът. Според него по този начин няма да бъде ощетен никой.

20 млн. лв. допълнителни средства за младите фермери ще бъдат отпуснати от държавния бюджет до месец, съобщи още ресорният заместник на аграрния министър Димитър Греков. Половината от сумата е отделена от бюджета на ведомството, а средствата ще стигнат за финансиране на 400 проекта, уточни Явор Гечев.

Заради ограничените пари той призова по време на предстоящия прием документи да подават само фермери, които ще навършат 40 години до откриването на следващия прием през май 2014 г. Останалите ще могат да кандидатстват отново и след този срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай