Броят калкана в нета

Корабите отчитат електронно улова в реално време, малките гемии остават в зоната на здрача

Броят калкана в нета | StandartNews.com

Варна. До края на годината се изгражда национална рибарска мрежа и всички рибарски кораби за промишлен улов ще го отчитат онлайн. Това съобщи във Варна шефът на изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури” Драгомир Господинов. Регистрираните 100 кораба с дължина над 12 метра ще имат електронни дневници и ще дават данни за улова си в реално време.

Малките гемии остават в зоната на здрача, тъй като нямат проследяващи устройства и компютри на борда. Те са пръснати на различни места в морето, а  и за техния улов няма данни и статистика, посочи Господинов. Малките плавателни съдове са 2000. Затова се настоява собствениците им да се регистрират като фирми, за да се разграничават от тези, които хващат риба, за да закърпят семейния бюджет.

 Липсата на статистика пречи да защитим добра квота за калкана в Брюксел. Отпреди три години тя беше 50 тона, а тази година е намаляла на 42 тона. Същото разрешено количество има и Румъния, но тя има 2 риболовни кораба и 20-30 по-малки плавателни съда, обясни Драгомир Господинов. 40 на сто от улова на калкан у нас се падат на малките гемии.

В Бяла се свика IV национална среща на местните инициативни рибарски групи /МИРГ/. Те са шест и имат право да усвоят по 3 млн.евро по Оперативна програма „Рибарство” до края на програмния период. Отделно имат по 500 000-600 000 лева за административни разходи. Проектите могат да са за ферми за аквакултури, рибарски къщи с плетене на мрежи като туристическа атракция, крайбрежни алеи или водолазен център, какъвто предлагат от Шабла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай