Броиха повторно бюлетини в айтоско, резултатът без промяна

Броиха повторно бюлетини в айтоско, резултатът без промяна | StandartNews.com

Административният съд в Бургас разреши повторно броене на бюлетините в най-голямото айтоско село Карагеоргиево. Жалбата бе подадена от Ружди Хасан от ДПС, след като ОИК Айтос обяви за кмет на с. Карагеоргиево кандидатът на ГЕРБ Кязим Алтилязим Ибрям с 393 действителни гласа. Комисията е отчела за другия кандидат на ДПС- Зюмбюл Ариф Мехмед 357 действителни гласа. От лагерът на загубилия изказаха съмнения, че секционните протоколи са били сгрешени и невярно са отчетени недействителните бюлетини при избора на кмет на селото.

Съдът остави без уважение искането за справка от ГРАО и пристъпи директно към броене на бюлетините от двете СИК в присъствието на страните по делото. При повторното изброяване на изборните книжа в едната секция бяха установени 174 действителни бюлетини за кандидата на ГЕРБ Кязим Ибрям и 174 действителни бюлетини за кандидатът на ДПС Зюмбюл Ахмед. Броят на недействителните бюлетини в тази СИК е 32 . От тях 8 са за кандидата на ГЕРБ, 5 за ДПС и 19 общо за двамата.

Във втората секция съдът преброи 218 действителни гласа за Кязим Ибрям и за Зюмбюл Ахмед -181. Недействителните бюлетини са 19.

Според процесуалният защитник на жалбоподателя в протокола от едната секция има разминавания макар и малки с този на ОИК, в частта за недействителни и действителни гласове.

Председателят на ОИК Айтос поиска съдът да потвърди решението от 25.10.2015 за избор на кмет на с. Карагеоргиево, защото при повторния оглед е видно по безспорен начин, и то със значителна разлика, че за кмет е избран кандидатът на ГЕРБ Кязим Ибрям. Има несъответствия в протокола на СИК, но те са единични и се дължат на технически грешки или на умора, смята защитата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай