Сряда,

Броиха повторно бюлетини в айтоско, резултатът без промяна

От: Администратор -
891
Броиха повторно бюлетини в айтоско, резултатът без промяна
A
A
A

Административният съд в Бургас разреши повторно броене на бюлетините в най-голямото айтоско село Карагеоргиево. Жалбата бе подадена от Ружди Хасан от ДПС, след като ОИК Айтос обяви за кмет на с. Карагеоргиево кандидатът на ГЕРБ Кязим Алтилязим Ибрям с 393 действителни гласа. Комисията е отчела за другия кандидат на ДПС- Зюмбюл Ариф Мехмед 357 действителни гласа. От лагерът на загубилия изказаха съмнения, че секционните протоколи са били сгрешени и невярно са отчетени недействителните бюлетини при избора на кмет на селото.

Съдът остави без уважение искането за справка от ГРАО и пристъпи директно към броене на бюлетините от двете СИК в присъствието на страните по делото. При повторното изброяване на изборните книжа в едната секция бяха установени 174 действителни бюлетини за кандидата на ГЕРБ Кязим Ибрям и 174 действителни бюлетини за кандидатът на ДПС Зюмбюл Ахмед. Броят на недействителните бюлетини в тази СИК е 32 . От тях 8 са за кандидата на ГЕРБ, 5 за ДПС и 19 общо за двамата.

Във втората секция съдът преброи 218 действителни гласа за Кязим Ибрям и за Зюмбюл Ахмед -181. Недействителните бюлетини са 19.

Според процесуалният защитник на жалбоподателя в протокола от едната секция има разминавания макар и малки с този на ОИК, в частта за недействителни и действителни гласове.

Председателят на ОИК Айтос поиска съдът да потвърди решението от 25.10.2015 за избор на кмет на с. Карагеоргиево, защото при повторния оглед е видно по безспорен начин, и то със значителна разлика, че за кмет е избран кандидатът на ГЕРБ Кязим Ибрям. Има несъответствия в протокола на СИК, но те са единични и се дължат на технически грешки или на умора, смята защитата.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички