Брежнев донесе уникален подарък на Политбюро. Какво му даде Живков

История отпреди 46 г.

Брежнев донесе уникален подарък на Политбюро. Какво му даде Живков | StandartNews.com

През 1977-а генералният секретар на ЦК на КПСС и председател на Президиума на Върховния съвет на СССР Леонид Брежнев пристига на официално приятелско посещение в Народна република България по покана на генералния секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет на НРБ Тодор Живков.

По време на посещението се обсъжда стратегическата доставка на суров петрол от СССР и то става нарицателно за начало на най-голямото по обхват сътрудничество на България със Съветския съюз, станало известно като брежневско-живковско приятелство.

При посещението Тодор Живков награждава Брежнев с орден „Георги Димитров“. Брежнев пък прави впечатляващ подарък на българските партийни и държавни ръководители, взели участие в официалните разговори на двете страни. Подаръкът е избран в СССР – порцеланов самовар, украсен с чисто злато, с марка „Гжел“ – прочутия световноизвестен завод за порцелан в Съветския съюз, пише "Ретро".

Но ако обикновено на всеки ръководител се подарява индивидуален подарък, то Брежнев в този случай подарява един и същ самовар в 28 бройки по списък – на Живков и на всеки един от българското партийно и държавно ръководство по един брой.

Подаръкът става знаменателен в колекциите от подаръци, получавани от редица български партийни и държавни ръководители. Пищно украсен, самоварът е ненадминат като произведение на изкуството. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай