Брегович отказал дрогата на 18

Майка му го карала да хвърли китарата, смятала, че го тласка към хероина

Брегович отказал дрогата на 18    | StandartNews.com

София.  "Да живеем до 40 и да работим след това. Аз лично така направих. Имах проблеми с наркотиците. Тогава на мода беше LCD. Не беше много добра идея да се е*аваш с полицията по онова време.

Просто казах "не" и на 18 ги спрях. Ерик Клептън ми каза години по-късно, че му е било много по-трудно да спре алкохола от хероина", разказа Горан Брегович в телемост от Париж за "Директно: Карбовски" по Нова. Легендарният музикант смята, че гениалните хора имат повече проблеми с либидото си, отколкото с алкохола и наркотиците. "А аз бях най-лошата комбинация от всичко, най-вероятно защото съм балканец!", обобщи той.

 Брегович искал да учи в художествено училище, но родителите му били убедени, че арт школото е "пълно с хомосексуалисти". Затова го пратили в техническо училище. Там обаче не изкарал дълго и го изхвърлили само след няколко месеца.

Като тийнейджър Горан бил атрактивен за девойките с китарата си, още повече че на 17 свирел в стриптийз барове, а на 18 - вече и в Италия. Там обаче го открила майка му и го накарала да й обещае, че ще спре с музиката завинаги. "Според нея музиката бе свързана с наркотиците".

 Така се наложило босненецът да изостави китарата, за да се отлепи и от хероина. "Четири години не пипнах музикален инструмент, не свирих. Учих философия и социология. За щастие станах рок звезда, преди да стана професор по марксизъм, каквато беше възможността при социализма. И това бе един от най-големите ми подаръци в живота - да не стана професор. А във философията започваш с въпроси и завършваш с още повече въпроси", смята легендарната звезда.

 Горан призна още, че е щастливо женен за съпругата си Дженана от Сараево, с която са заедно още когато е бил на 26, а тя - на 15. Има три дъщери и доверява, че и в Босна е като у нас - истинският мачо има само дъщери.

"Нищо не ми липсва. Би било арогантно от моята позиция да кажа, че мечтая за нещо. Радвам се, че ще има много цигански оркестри, които ще си изкарват бакшишите с моите песни. Гордея се с това повече отколкото, че съм пял в най-известните зали в света", добави в заключение изпълнителят на "Калашников", "Месечина" и "Ъндърграунд кючек". На 29 ноември ще изпитаме радостта да чуем и видим Горан Брегович на концерта му в зала "Арена Армеец". В трупата му са и българските певици, сестрите Людмила и Даниела Радкови.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай