Брад и Джоли искаха имот в Прованс, но сега водят война заради него

Наемат агент по недвижими имоти и с хеликоптер обикалят замъци и имения в Южна Франция

Брад и Джоли искаха имот в Прованс, но сега водят война заради него | StandartNews.com

През пролетта на 2007 г. тогавашната най-голяма двойка на Холивуд - Брад Пит и Анджелина Джоли, решава да потърси имот във Франция, в чиято идилия и отдалеченост да отглежда децата си, далеч от любопитството и суетата на Холивуд, пише webcafe.bg.

Наемат агент по недвижими имоти и с хеликоптер обикалят замъци и имения в Южна Франция. Когато се озовават над Шато Миравал - имот от 1000 акра с лозя и винарна, сгушен в собствена долина в Прованс, са моментално привлечени. В Миравал, което на френски означава чудо, се прави вино от столетия. Той е бил дом на 5 поколения на италиански аристократичен род, а през 1972 г. е продаден на френския джаз музикант Жак Лусие. Той продължава с производството на вино и превръща стара водна кула в имота в звукозаписно студио, където са гостували музиканти като Стинг и Шаде, а Pink Floyd са записали там албума си "Стената" през 1979 г.

В началото на 90-те години Миравал става собственост на американец на име Том Боув. През 2007 г. той решава да се раздели с имението. Точно тогава в имота му каца хеликоптерът с две от най-големите знаменитости по онова време заедно с едно от децата им - дъщеря им Шайло. Те обхождат обширния имот, в който има маслини и дъбове, полета с лавандула, лозя и дори езеро - в което Стинг навремето е развъдил шарани, както и редица стари каменни сгради, включително имение с 35 стаи.

Усещането на Боув е, че Джоли дава на Пит да води. "Остави го да говори. Беше много нежна. Сега четем всички тези неща, но те бяха чудесна двойка и очевидно влюбени един в друг", разказва американецът пред Vanity Fair. 

Двамата харесват моментално Миравал. Брад казва на Боув, че ще се върнат. "Това е първото място, което посещаваме, и на което Анджи се усмихва", допълва Пит. Така започва историята на идиличното място на Бранджелина Миравал. Двамата купуват имението, земята и лозята като мястото, където семейството да отпочива и живее спокойно.

В Миравал се произвежда мед, зехтин, има звукозаписно студио, линия продукти за грижа за кожата и най-вече знаковото розе Miraval Côtes de Provence, което Брад разработва и което стига печалби от 50 млн. долара през 2021 г. Миравал е и ябълката на раздора между двамата в последните години, бизнесът за който Джоли и Пит водят дела след тежкия си развод и битките за попечителството над децата.

"Дори сега е невъзможно да пиша за това, без да плача. Това е място, където мислех, че ще остарея, но и място, което бележи началото на края на семейството ни", пише Джоли до Пит през 2021 г. в имейл, цитиран от Entertainment Tonight.

Отначало е като в приказките. Пит-Джоли купуват имота за 25 млн. евро през 2008 г. и бързат да се нанесат, защото Анджелина е бременна с близнаците. Нокс и Вивиан се раждат пред юли 2008 г. в болница в Ница. Делът на Брад е 60%, а на Анжелина - 40%. По-късно Пит твърди, че двамата са се разбрали никой от двамата да не продава своя дял без съгласието на другия. Джоли отрича да има такова споразумение. 

Актьорът се захваща със задачата да направи Миравал идеалното убежище. В земята се поява мини зоопарк за децата - със зайци, кози, пауни и кокошки. Анджелина обича да се отдава на благотворителната си дейност, докато е там, а Брад - на фермерство, винопроизводство и преустройството на стария имот. Пит обича да се скита из имота, тича из полетата, горите и пътищата му или пък посяда с цигара и китара на някоя скала.

През 2014 г. Брад и Анджелина сключват и брак - в Миравал. Преди сватбата, в знак на отдаденост, Брад дава част от своя дял от винарната и имота на Анджелина и двамата вече притежават Миравал по равно - 50 на сто.

Според Боув, който остава в имота, за да отговаря за производството на вино, първоначално Брад не проявява интерес към този бизнес. Постепенно обаче това се променя. За рождения ден на Анджелина през 2008 г. Брад поръчва като подарък шикозно писалище. "Той я обожаваше", казва Гари Брадбъри, директор на Миравал. Бюрото е във френски стил, но е изработено от специалист от Ню Джърси, САЩ. Мебелистът пристига лично отвъд Атлантика, за да го монтира. Казва се Франк Поларо и е и познавач на вината.

"Миравал беше любовното му писмо за жена му и децата му, с което искаше им осигури красив живот и да ги предпази от огромния натиск върху знаменитостите", спомня си Поларо за Пит.

Мебелистът опитва производството на Миравал и казва на Пит, че негово вино е прилично, но няма да спечели медал. Обяснява му, че гроздето в лозята му е подобно на това в долината на Рона и му предлага бутилка вино от там, за да разбере какво би могъл да постигне в собствения си имот.

След година Пит се свързва отново с Поларо и опитва обещаното вино - Beaucastel Chateauneuf-du-Pape 1990. Мебелистът-винар свързва Бред с Марк Перен, който го произвежда, а семейството му има и голяма дистрибуторска мрежа.

Перен решава да се насочат към розе - вино, което съвсем до скоро се е смятало за "втора ръка". Боув, който се оказва изместен, споделя, че е очаквал, че Пит ще запази производството, което купува - 150 000 бутилки висококачествено вино годишно, които се продават на първокласни ресторанти. Брад и Марк Перен обаче увеличават тези бутилки на 10 милиона.

"От търговска гледна точка беше гениално да се комбинира звездната сила на Брад и Анджелина и уменията в дистрибуцията на Перен", казва Боув. 

Първите 6000 бутилки са пуснати за продажба на сайта на винарната през 2013 г. и са изчерпани за 5 часа. За кратко време продажбите скачат с 300%, за розето на Миравал има листа на чакащи, а цената на имота достига до 164 млн. долара. Самият Брад Пит обаче има проблем с алкохола, който до някаква степен води и до края на идилията.

Когато Куентин Тарантино идва в Миравал, за да навива Брад да участва в "Гадни копилета", първоначално актьорът отказва. После обаче двамата отварят бутилка вино, после още една и накрая Брад се буди на сутринта, установявайки, че са изпили 5 бутилки, а той се е съгласил да играе в лентата - според собствения му разказ в Кан.

По-късно той е признава, че дълги години - откакто е завършил колежа, не помни да е имал ден без алкохол или трева, но е спрял всичко освен алкохола, откакто има семейство. Алкохолът - поне привидно, слага край на семейството му. През септември 2016 г. Брад, Анжелина и шестте деца пътуват с чартърен полет от Франция за САЩ. 5 дни след това Джоли подава молба за развод.

Твърди се, че търканията между двамата са започнали година преди това, но поведението на Брад на онзи полет слага рязко край на всичко. Макар че слуховете витаят с години и скандалът е толкова голям, че се намесват и ФБР (тъй като инцидентът става във въздуха) и агенцията за закрила на децата и семейството в Лос Анджелис, едва през 2022 г. Анжелина описва какво е станало. 

Според нея Брад се спречкал с едно от децата, обвинил Джоли, че се съобразява прекалено с тях, повикал я в тоалетната, където я разтърсил и блъснал в стената. Децата опитали да помогнат, Пит отново блъснал Анджелина, после ударил едно от децата и опитал да души друго.

До края на полета Брад им викал и ги полял няколко пъти с бира и вино, въпреки че стояли кротко по местата си.

Макар че разследването не стига до повдигане на обвинения, това е и началото на дългогодишна съдебна битка между двамата - както за попечителството над децата, така и за Миравал. Джоли разкрива подробностите на онзи полет като част от съдебната сага за имота и винарната. Въпреки опитите на Пит да я спре, тя продава своя дял в Миравал на руска компания, а част от мотивите ѝ са, че не иска да участва в бизнес с алкохол, при положение, че именно той е причинил страдания на семейството ѝ.

"За мен Миравал умря през септември 2016 г.", пише тя на Пит през 2021 г. Първоначално двамата се споразумяват той да изкупи дела ѝ, но сделката пропада заради противоречията между двамата.

Джоли продава дела си за 67 млн. долара на компания на руски богаташ, която произвежда и дистрибутира Stoli vodka, плюс още над 370 марки алкохол в 170 страни по света. Така Брад Пит се оказва партньор и дели имението във Франция с човек - Юри Шефлер, за когото министерството на финансите на САЩ твърди, че е руски олигарх. За Пит това е предателство - Анджелина продава дела си, въпреки споразумението им да не го прави, и то точно след като Брад най-накрая успява да получи 50% попечителство над децата. Тя не продава винарната, а страстта на Брад, искайки да му навреди, твърди един от исковете срещу нея.

Пит опитва да анулира сделката, твърдейки че тя застрашава бизнеса заради намесването в него на човек с лоша слава и притежаващ марка, станала синоним на Русия по времето, когато войната в Украйна вече започва.

В ответен иск пък Шефлер твърди, че е критик на Владимир Путин и се противопоставя на режима му, а твърденията на Пит поставят репутацията на бизнеса с розето на Миравал под риск. Съдебната сага продължава, с нови и нови жалби. Пит е спрял да пие - започва да посещава "Анонимни алкохолици" още след като Анджелина подава молба за развод. А през май тази година розето на Миравал беше обявено за "Най-желаното розе от Прованс на света" от Le Figaro.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай