Божидар Караджов: Ще има ръст на туристи, не и на приходи

Божидар Караджов: Ще има ръст на туристи, не и на приходи | StandartNews.com

София. Туристи вече пълнят морските ни курорти. В началото на поредния летен туристически сезон ще кажем, че той ще завърши с оценка добър, по шестобалната система. Това прогнозира ясновидецът Божидар Караджов.Причината е, че ще има ръст, но само на летовници, не и на приходи. Отлив ще има на български туристи. Големите ни курорти ще залагат само на чужденци. Дори и курортните селища около Бургас, които винаги са се радвали на софиянци, тази година ще отчетат спад. Столичанинът ще е на друго място. Дори бих казал, че България се сдоби с нов плаж, но плаж предимно за софиянци, и това са плажовете на северна Гърция.

Преди 8 месеца предрекох, че през това лято ще има ръст на туристите от Израел. Атентатът през миналата година на летището в Сарафово не ги е изгонил. Дори напротив. Евреите основно ще бъдат концентрирани по хотелите и комплексите в Южното ни Черноморие. Втори след евреите по ръст през това лято ще са руснаците.

Германския пазар се задържа. В застой е и полския и чешкия пазар. Увеличение има при холандците, като там ще е 6 процента. Изобщо, забравим ли политическите страсти между страни, България е като визитна картичка на световния мир. Тук през лятото има и евреи, и ливанци, и иракчани през това лято, и сирийци. Другия любопитен факт, който виждам в момента, е, че през това лято ще има и малък ръст – около 2 процента, на туристите от Турция, но на тези, които идват за чист туризъм - за почивка, а не на търговия у нас.

Южното Черноморие продължава да е по-големия магнит, безспорно заради по-голямата си леглова база. През това лято ръстът на туристите там ще е от 8 до 11 процента. За разлика от Южното - Северното ни Черноморие ще продължи да изоставя. Най-големият ни курорт в този район – Златни пясъци, ще отбележи едва 4 - 5 процента ръст на почиващите.

Още преди 8 месеца пророкувах и това е видно от страниците на „Стандарт", че голямата роля за изоставянето на Златните е Варна. Градът бе като във вакуум. Времето сякаш бе спряло. Няколко ще са нещата, които ще се променят и тогава ще дръпне напред, а това ще доведе и до по-голямо икономическо развитие на Златни пясъци.

Преди 8 месеца казах, че властови промени ще има във Варна до 8 месеца, като казах, че те ще са кметски. Добро е, че те ще се усетят в дългосрочен план, а това ще помогне и на туризма, който е най-важния отрасъл за града.

Албена е в застой през този сезон.

Качеството на предлагания продукт ще се подобрява. Но пък качеството на туристите ще се влошава. Ще има проблеми почиващите, дошли на алкохолен тур. Три нещастни случая ще има през лятото, и то все след прекаляване с концентрати. Всеки ден ще има по някой инцидент, свързан с пияни младежи, дошли на почивка в България. Жалбите от страна на туристите към нашите хотелиери ще бъдат с 3 процента повече, спрямо миналото лято. Ще има инциденти с атракциите в България.

Как да се свържете с Божидар Караджов: 0899 697 393

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай