Божидар Димитров разкри рушвет по 200 000 евро

Божидар Димитров разкри рушвет по 200 000 евро | StandartNews.com

200 000 евро подкуп за ремонт на яхт пристанище в старинен морски град са взимали хора от Националния институт за недвижими паметници на културата. Това разкри вчера шефът на НИМ Божидар Димитров в писмо до медиите. Тарифата за реконструкция на стара къща пък била 5000 евро. "Не сте ли чували другото име на този институт - Митницата?", попита риторично проф. Димитров. "Не сте ли чували, че този институт е разяден от чудовищна корупция?", ядоса се шефът на НИМ. Той обясни, че обявява скандалните данни не за първи път. "Все още не съм даден под съд, защото има свидетели. Десетки кметове могат да кажат как са били рекетирани", каза пред "Стандарт" проф. Божидар Димитров.

Гневът му бе отключен след апел на "Форум културно наследство". С отворено писмо организацията настоя проектът за реставрация на Голямата базилика в Плиска да бъде върнат за повторно разглеждане в НИНКН, защото е правно, научно и морално остарял. Всички дейности по проекта от 2005 година до днес са минали именно там, така че няма какво да се преразглежда, коментираха експерти. И допълниха: "Ако проектът за реставрация на Плиска отиде пак там, значи отива в Митницата". "Имам уверението от министерство на културата, че изнесените данни за корупция ще бъдат предоставени на прокуратурата", каза шефът на НИМ. Той изрази готовност да съдейства на обвинителите, както и да се яви в съда със 100-150 свидетели. "Прокуратурата може и да се самосезира, твърденията на проф. Димитров са достатъчно сериозни", коментира пред "Стандарт" зам.-министърът на културата доц. Бони Петрунова. Тя обаче обясни, че във ведомството няма постъпил сигнал за изброените нарушения.

Петрунова съобщи, че писмото на "Форум културно наследство" вече е предоставено на експертите в министерството за отговор и становище на всеки от поставените въпроси. От Форума апелират също всички проекти за реставрация и консервация, в частност тези за Плиска, Преслав, Трапезица и Созопол, да бъдат поставени на обществено обсъждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай