Божидар Димитров: Една от монетите на Цветан Василев струва 7,5 млн. евро

Божидар Димитров: Една от монетите на Цветан Василев струва 7,5 млн. евро | StandartNews.com

София. Един от най-скъпите екземпляри в колекцията от монети на Цветан Василев е американската монета "Двоен орел", изсечена по време на първия мандат на президента Рузвелт. Тя е на стойност около 7,5 милиона евро. Това заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров в ефира на БНТ. Той обясни, че иззетите монети от органите на реда все още не са пристигнали в НИМ заради липсата на брониран автомобил.

Монетите от колекцията на Цветан Василев, които бяха иззети от органите на реда, все още не са пристигнали в Националния исторически музей заради липсата на брониран автомобил.

"Почти всички монети са от 20-ти век, чисто злато. Една от монетите – "Двоен орел", струва около 8 млн. евро. Смята се, че в света са останали само 7 монети от този вид. Не по-малко ценна е Ватиканската серия, от която са изсечени само 500", добави той.

Освен това Божидар Димитров уточни, че като веществено доказателство колекцията няма да бъде изложена, а ще бъде запечатана и ще се отваря само в присъствието на адвокати.

"Монетите няма да бъдат изложени. Те са веществени доказателства по дела, ще бъдат запечатани и ще се отварят само в присъствието на адвокатите на Цветан Василев", каза Димитров и припомни, че много банки, включително и фалиралите, са имали колекции от културно-исторически ценности. Първа частна банка имаше колекция от 3 000 картини, обясни директорът на НИМ.

„Националният исторически музей е най-добре охраняваният музей, с различни електронни системи, жива охрана от полицаи, и три славни кучета", подчерта Божидар Димитров.

По повод новината, че Созопол попадна в топ 3 на най-желаните места за туризъм в света, той заяви, че градът е най-старият в България, с антични храмове, крепостни стени, църкви и манастири, което го прави кандидат за световна слава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай