Боздуганът на Обама

Боздуганът на Обама | StandartNews.com

И най-умният греши. Тази максима много подхожда за помощник държавния секратар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд, която в началото на седмицата бе в София за разговори с българските власти по кризата в Украйна и санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия заради присъединяването на Крим.

Г-жа Нюланд е професионалист от висока класа с голям опит в международните отношения, специалист по Русия и получилите независимост държави след разпадането на СССР. Родителите на Виктория Нюланд са професори, но след като завършила филология, тя решила да се посвети не на науката, а на дипломацията. Започва кариерата си в Китай през 1985-1986 г. Като помощник държавен секретар с ранг посланик, който пост зае на 18 септември 2013 г., тя отговаря за отношенията на САЩ с 50 държави. Между тези две дати тя натрупва сериозен и многопосочен опит в политиката и дипломацията. Една от предишните й позиции в Държавния департамент беше говорител на департамента. В постовете и се вписва длъжността главен съветник по националната сигурност на републиканския вицепрезидент на САЩ Дик Чейни през 2003-2005 г., като е наблюдавала Ирак, Афганистан и Близкия изток. Изучавала е изтънко и ефектите на антиамериканизма върху отношенията на САЩ със света. В годините 1997-1999 е заместник-директор по връзките с държавите от бившия Съветски съюз, наблюдавайки най-вече Русия и бившите кавказки републики. Получава медал за дейността си в Русия по време на бомбардировките на НАТО срещу Югославия. За добра служба е получавала и други високи американски награди. Била е отличавана и в Италия, Албания и Литва. През 1999-2000 г. работи в Съвета по международни отношения, където се занимава с влиянието на антиамериканизма на отношенията на САЩ с другите велики сили. Но за зла участ изтекъл в интернет подслушан неин разговор в Киев с американския посланик в Украйна Джев Пият стана голям гаф и предизвика буря от негодувание в Европа. На 7 февруари Нюланд се оказа в епицентъра на глобален скандал, след като неин частен, но на служебна тема разговор с посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят, бе прихванат и пуснат в глобалната мрежа. Афектирана от "меката позиция" на ЕС висшият дипломат изтърва репликата "Майната му на ЕС" на английски: "Fuck the EU.

Помощникът на държавния секретар на САЩ Джон Кери знае отлично руски и френски, както и малко китайски. Би могла да напсува и на руски, но явно когато човек я ядоса, предимство за цинизмите има родният език. Както разказва нейният бивш колега пенсионер ПиДжи Кроули, преди да постъпи на работа в Държавния департаментq е работила 8 месеца на руски риболовен кораб. След това е усъвършенствала руския език в Москва, където е служила в посолството на САЩ.

Заместничката на държавния секретар Джон Кери много активно и динамично се зае да решава кризата в Украйна, като за пет седмици през декември м.г., януари и февруари т.г три пъти посети Киев. Там освен разговори с властите и опозицията присъстваше и на "Майдана", където подкрепяше морално протестиращите срещу режима на Янукович и им раздаваше банички и сандвичи. По това време тя обяви, че САЩ са инвестирали 5 милиона долара в антиправителствените демонстрации.

Псувнята на висшия дипломат стана в частен разговор, а не публично. Но какво от това. Гафът си е гаф. Обидата си е обида. "Това е напълно недопустимо", гневно реагира шокираният германски канцлер Ангела Меркел.
С циничния си език г-жа Нюланд всъщност продължава една стара традиция в американския политически живот - загладени речи пред публиката и груби "каруцарски" приказки зад сцената. По-възрастни политици в САЩ напомнят, че дори в Овалния кабинет на Белия дом често са кънтели пресолени приказки, особено при президенството на Линдън Джонсън и Ричърд Никсън.

Виктория Нюланд се извини на ЕС чрез изявление на говорител на Държавния департамент, но раната остава да трови трансатлантическите отношения, които и без друго са сериозно ерозирани от разкритията, че САЩ са подслушвали лидерите дори най-близките си европейски съюзници в НАТО.

Безпардонността и наплевателското отношение на Виктория Нюланд към съюзниците и партньорите от ЕС едва ли е само резултат на моментен гняв. Г-жа Нюланд и съпругът й гравитират към републиканските неоконсервативни кръгове в САЩ, които са известни с идеите си за твърда и безкомпромисна външна политика за налагане на лидерската позиция на САЩ в света. Омъжена е за Робърт Каган, който както Нюланд е евреин. Двамата имат две деца.

Робърт Каган е един от идеолозите на Проекта за новия американски век (PNAC), а баща му Доналд Каган е известен неоконсерватор. Този проект е за постигане на доминация на САЩ "в целия сектор" в света, т.е. в политиката, икономиката и военната област. През последните години той забуксува в Ирак и Афганистан и заради ревитализацията на Русия на международната сцена.

Сега кризата с Украйна навлиза в етап, в който макар че САЩ и Русия са на различни мнения, те признават важността да се намери дипломатическо решение, като едновременно с това се отговори на нуждите на украинския народ, коментира преди дни Джон Кери. Каква роля ще играе в този процес Виктория Нюланд, която зевзеци побързаха да кръстят "Боздугана на Обама", как ще се среща и разговаря с лидерите в ЕС след псувнята й по Евросъюза? Нямам отговор на този въпрос. Дано тя го намери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай