Бойко: Плащам, за да не изпуснем звездичка

Две министерства спасяват обсерваторията на Рожен

Бойко: Плащам, за да не изпуснем звездичка | StandartNews.com

София. Две министерства ще спасяват обсерваторията в Рожен. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с ръководството й. "Ще ви дам допълнително пари, за да не пропуснем никоя звездичка в планетата, да сме на бойния си пост", обяви той.

Обсерваторията в Рожен ще получи 120 000 лева от Министерство на земеделието и храните и горите и 150 000 лева от МОСВ по два договора. На срещата присъстваха и министрите Мирослав Найденов и Нона Караджова.

"Астрономията е най-мултидисциплинарната наука, а може би и най-приложната наука, и възможностите на института за обработка, анализ и интерпретация на данни могат да бъдат приложени за дейности, специфични за двете министерства", обясни доц. д-р Таню Бонев, директор на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория. Той обаче изрази опасение, че допълнителните дейности ще отклонят вниманието на учените от звездите.

"Може би ще пропуснем някой астероид, който след десетина години ще удари Земята, но няма как", коментира доц. Бонев. "Има един опасен астероид, който 2036 година може и да ни удари", добави той. "Гледайте го тогава", заръча премиерът Борисов. "Ще го гледаме, ако ни остане време от другите дейности, с които сега се натоварваме допълнително", отговори му доцентът.

"Аз мисля, че няма да пропуснете звездите, защото това, което ще правите, е да наблюдавате и влиянието им върху горите, околната среда", успокои Борисов. Той скастри БАН, че не може да поддържа институтите си, но по думите му "щом са я докарали дотук, сега помагаме с два допълнителни договора".

"Единият договор е подписан, днес ще получите парите, за да си платите заплатите, режийните и тока, а с другите решавате съответно и данъчната си дейност. В същото време, ако имате необходимост от още пари, за да не изпуснем някой астероид или някой взрив за след десет години, сме готови да ви дадем целево от Министерство на образованието веднага пари, за да не изпуснем никакъв взрив на звезда при ядрения й синтез. Така че - направете ми сметка допълнително колко ще ви отклони вниманието това, че ще се занимавате с тези два проекта и толкова пари ще ви дам допълнително през образованието, за да не пропуснем никоя звездичка в планетата, да сме на бойния си пост – нито астероид, нито звездичка. 10 000 – 20 000 – 30 000 допълнително колкото трябват целево ще ви ги дам, за да не пропуснем нещо в небето", каза Борисов.

Договорката е Министерствата на земеделието и храните и околната среда и водите да възлагат задачи на астрономите и срещу извършените дейности обсерваторията ще получи сумата, която е необходима за оцеляване й до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай