Бойко казва "Thank you" на Барозу

Искаме от шефа на ЕК пари за метрото и запазване на данъчната политика

Бойко казва "Thank you" на Барозу | StandartNews.com

 

 

София. Парите, спестени от построяването на втория метролъч в София, да отидат за удължаване на подземната железница до летището, както и да се гарантира правото на държавите членки на ЕС да следват самостоятелна данъчна политика.

Това ще поиска днес премиерът Бойко Борисов от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Гостът пристигна късно снощи за откриването на втория лъч на подземната железница, който беше изграден с европари. Шефът на ЕК ще посети метростанциите "Сердика", "Лъвов мост", "НДК" и "Европейски съюз", където ще бъде открит паметник със знака на ЕС.

След откриването Барозу ще има разговор на четири очи с Борисов. Очаква се премиерът да благодари на ЕК за съдържащата се в последния доклад на Брюксел оценка за наличие на силна политически воля от страна на правителството за постигане на дълбока и трайна реформа, научи "Стандарт" от източници от "Дондуков" 1. Борисов обаче ще подчертае, че за София е особено важно взимането на мерки за стабилизиране и развитие на малките и средните предприятия, както и всяка държава да може да следва самостоятелна данъчна политика. Затова не е изключено да бъде повдигнат и въпросът за предстоящото увеличаване на акциза на горивата от 1 януари. София вече даде знак, че ще поиска от Брюксел да бъде отложено договореното повишаване на ставката, което може да доведе до фалит на редица производители.

По-късно шефът на ЕК ще има и среща, на която ще присъстват вицепремиерът Цветан Цветанов, министрите Николай Младенов, Диана Ковачева, Ивайло Московски, Лиляна Павлова. Ще бъдат обсъдени новата седемгодишна финансова рамка на ЕС, механизмът за сътрудничество и оценка, влизането на България в Шенген, докладът на Херман ван Ромпой за бъдещето на икономическия и валутния съюз, както и пактът за икономически растеж и заетост. Позицията на българската страна ще е, че България подкрепя поддържане на строга бюджетна дисциплина, тъй като е една от първите държави, която въведе в законодателството си фискални правила за ограничаване на дефицита и дълга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай