Бой с фойерверки в Гърция за 60 евро

Атина премести Деня на труда с една седмица заради шопинг

Бой с фойерверки в Гърция за 60 евро | StandartNews.com

Атина. Всяка държава си има свой начин да отбелязва големите празници и свои начини да се весели. В Гърция например по Великден е много популярно изстрелването на фойерверки, особено на определени места. Хотелиерите в градчето Вронтадос на о-в Хиос например примамват със страхотна оферта турците от Измир за почивните дни около Великден.

Островът, който се намира на 8 км от турското крайбрежие, рекламира празниците с множество плакати при съседите си, пише в. "Демократия". Туристическата кампания има за цел да привлече колкото се може повече турци на това уникално място, защото в последните 2-3 г. все по-малко гърци и кипърци посещават този остров в Егейско море. Засега около 800 души са резервирали хотели по празниците.

Най-примамлива е офертата в градчето Вронтадос. Всяка година в неделята на Великден то се озарява от Рукетополемос - или Ракетната война. Вярващите от двете църкви в града започват да изстрелват към "храма противник" стотици фойерверки, като междувременно свещениците се опитват да продължат със службата. Седмица преди Великден и двата храма се опаковат в здрава телена мрежа, за да се предпазят от щети. И въпреки че се случва да се запали пожар или да има разрушения по съседни къщи, традицията продължава. Тази година една нощувка в хотел, обяд и запазено място за Ракетната война излиза 60 евро на човек.

Гръцкото министерство на труда пък премести Международния ден на труда от 1 на 7 май, съобщи в. "Катимерини". Това стана по настояване на собствениците на магазини, които се опасяват, че ще понесат съществени загуби, ако празникът се състои в сряда. Търговците се надяват, че ще привлекат голям брой посетители в навечерието на великденските празници. Затова празникът на труда, който е неработен, беше преместен в ден, в който магазините и без това ще бъдат затворени заради великденската ваканция. Само търговските обекти, които работят и в неделя или на официални празници, ще могат да функционират нормално на 7 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай