Събота,

Ботсвана легализира лова на диви животни

От: Людмила Милчева -
Ботсвана легализира лова на диви животни
A
A
A

Ботсвана легализира лова на диви животни

Правителството на Ботсвана потвърди в четвъртък (21 февруари) намерението си да узакони лова на диви животни на своята територия, на която е разположена и най-голямата африканска популация на слонове, което разгневи защитниците на животни. Специално създаден комитет ще вземе решение за евентуалното премахване на забраната за ловуване, която е в сила от 2014 г. В доклад, публикуван в четвъртък, комитетът, председателстван от министъра на развитието на селските райони Франс ван дер Уестхайзен, се казва "че е необходимо да се направят следните препоръки: “премахване на забраната за ловуване" и "разрешаване на редовно, но ограничено убийство на слонове". Тези предложения ще бъдат обсъдени от правителството, преди да бъдат приети.

Дебатът за легализирането на лова на слонове започва през 2018 г. след напускането на президента Ян Хама, пламенен защитник на дивата природа в Ботсвана. През 2014 г. той забранява лова на слонове и други застрашени животни с комерческа цел.

Каква катастрофа!, казва по този повод Декс Коцзе, бизнесмен, известен с хуманното си отношение към животните и тяхната защита. – В страната живеят 2 милиона души и икономиката й зависи от това. Легализацията на "лова" може да причини сериозни щети на туристическата индустрия. Това е безумие!, допълва той.

Разположена между Замбия и Южна Африка, Ботсвана е дом за най-голямото население от африкански слонове - през 2015 г. те са наброявали 135 000. И точно това богатство на животинския свят я прави популярен рай за любителите на сафари и е една от движещите сили на икономическото й развитие.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички