Бонбони, вино и хора за Бабинден

Бонбони, вино и хора за Бабинден | StandartNews.com

Кметове носят подаръци, пожелават повече бебета

С хора, вино и бонбони акушери празнуваха Бабинден. Градоначалници масово отидоха лично в АГ отделенията, за да поздравят лекарите и сестрите. Кметът на Видин Огнян Ценков тропна хоро, което всяка година акушерки и доктори от многопрофилната болница "Света Петка" изиграват по случай Бабинден. Честитя ви празника и ви пожелавам всеки ден отделението да се оглася от плача на новородени бебета, каза им градоначалникът. Той зарадва лекарите и акушерките с личен подарък - нов диван и масичка в къта за отдих на персонала. В отделението от началото на годината са се родили 21 бебета. Първото е закъсняло, дошло е на бял свят чак на 4 януари.

Стотици баби и майки се хванаха на Бабино хоро на централния площад в Разлог в Деня на родилната помощ. По традиция туристи от страната и чужбина гостуваха в града за уникалния празник. Пъстрото право хоро се виеше на няколко кръга, почти всички участници бяха облечени в традиционни за този край народни носии. "Беше много вълнуващо. За първи път се хванах на хорото, страхотен спомен ще ми е то", каза д-р Ваня Крънчева от Разлог. Последното бебе на 2015 г. и първото за 2016 г. в града и техните родители получиха подаръци от кмета на общината Красимир Герчев.
Жените от читалище "Пенко Пенков"и пенсионерският клуб "Пандо Ванчев" в Узунджово направиха възстановка на честването на бабите, които "хващали" децата при раждането им в стари времена.

И кметът на Варна Иван Портних почете празника и присъства на ритуал за Бабинден в родилното отделение на МБАЛ "Св. Анна". "От началото на тази година при нас са проплакали 103 бебета, което е с 23 повече, в сравнение със същия период на м. г. През 2015 г. пък новородените бяха 1514", похвали се д-р Милко Папазов, началник на отделението. В празника се включиха студенти от Медицинския университет, които изпълниха ритуал по "бабуване".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай