Боговете на рока, които изгубихме

Велики артисти напуснаха това място през последните 10 г.,но оставиха вечни хитове

Боговете на рока, които изгубихме | StandartNews.com
  • Велики артисти напуснаха това място през последните 10 г.,но оставиха вечни хитове
  • Джон Лорд свири с филхармониите в Пловдив и София, Рони Джеймс Дио обяви България за свой дом

 

През последните 10 г. светът изгуби някои от своите рок богове. Велики артисти, които превърнаха тази музика в стил и начин на живот, които създадоха цели общества от фенове и последователи, напуснаха това място, но оставиха вечни хитове. Ето историите на някои от тях.

Джон Лорд бе два пъти в България

Основателят на "Дийп Пърпъл" Джон Лорд беше един от двамата постоянни членове на групата  през всичките години на нейното съществуване. Оттегли се през 2002 г. само за да продължи с нова сила самостоятелната си кариера.Музикант с класическа подготовка по пиано, той е автор някои от най-големите хитове на "Пърпъл", а техниката му на изпълнение на "хамонд"-орган е неподражаема.Джон Лорд имаше и два концерта в България с български музиканти. Първия път свири с Пловдивската филхармония в Града на тепетата. На 30 октомври 2010-а Джон Лорд изнесе концерт за втори път - обра овациите на българските си почитатели за концерта си със Софийската филхармония и музикантите от група "Те".Заедно с Кийт Емерсън и Рик Уейкмън е един от златната тройка на най-големите органисти в рока.Джон Лорд си отиде на 16 юли 2012 г.

Дио - малкият човек  с гръмовния глас

Малкият човек с гръмовния глас. На 16 май 2010 г. музикалната легенда Рони Джеймс Дио изгуби битката с рака, като остави света на метъла без един от най-забележителните си вокалисти. Започва кариерата си през 60-те, а след това става част от бандите Elf, Rainbow, Black Sabbath, Dio, Heaven&Hell. Неподражаемото му пеене оформя и дълбоко повлиява метъл музиката такава, каквато я познаваме днес.Истинското име на бога на рока е Роналд Джеймс Падавона. Има италиански корени. Роден е на 10 юли 1942 г. в Портсмут, Ню Хампшър. Псевдонимът Дио, който си избира по-късно, идва от името на престъпник - член на банда, който е с италианско-американски произход (също като него) - Джони Дио. Но Dio на италиански означава "Бог".Първоначално Рони се научава да свири на тромпет и валдхорна, дори записва няколко сингъла с различни банди още като дете. По-късно жена му Уенди споделя как той й разказвал за този период от живота си и по-конкретно, че "не можел да сваля момичетата докато свири на тромпет, затова се научил да свири на бас китара".Когато Рони е дете, хеви метълът не е добре познат и развит, затова той обичал да слуша опера. Още тогава решил, че ще използва този тип вокално изпълнение в музиката, която прави.Спечелва стипендия за музикалното училище "Juilliard School of Music", но не се възползва от нея заради интереса си в областта на рока.Своята популярност Рони Джеймс Дио добива като вокал на легендарните групи Rainbow и Black Sabbath. Дио е вокалист на Rainbow в периода 1975-1978 и на Black Sabbath - между 1979 и 1982 година.През 1982 г. основава бандата Dio. През 2006 г. Рони се събира с част от бившите членове на Black Sabbath и формират групата Heaven and Hell. Издават един албум и правят турне през 2008 година.Рони идва за първи път в България през 1998 г., а после посещава страната ни още няколко пъти. По време на концерт в Каварна през 2007 г. той казва: "Здравей, България! Аз обичам тази страна! Тя е мой дом!".Като признат майстор на текстовете за всякакви магии, мечове и други подобни, Рони Джеймс Дио пишел лириката за песните си, докато гледал любимите си "Giants" по телевизията.Пред 2010 година планира издаването на втори албум, което обаче не се осъществява, защото ракът на стомаха покосява Дио през май същата година.Рони и първата му съпруга Лорета Берарди осиновяват син, който се казва Дан Падавона. През 2014 г. той издава дебютната си книга "Storberry", която е хорър история.Синът на Дио често призовава хората да се грижат за здравето си, покрусен от смъртта на прочутия си баща."Моля ви да не правите същата грешка, която баща ми направи. За него шоуто винаги трябваше да продължава. Той не обърна внимание на предупредителните сигнали в продължение на години и през цялото време не повярва, че ракът се разраства и мутира, че може да го убие".

Грег Лейк - бащата на прогресив рока

Грег Лейк, вокалистът на групите King Crimson и Emerson, Lake and Palmer (ELP), смятан за един от бащите на прогресивния рок, почина на 69 години след битка с рака на 8 декември 2016 г. Това се случи 9 месеца след кончината на друг член на ELP - кийбордистът Кийт Емерсън, който се самоуби с пистолет.Лейк е роден във Великобритания, получава първата си китара на 12 години и започва да се учи да свири. През 1969 г. формира групата King Crimson със своя състудент Робърт Фрип. Първият им албум създава стандарта за прогресивната рок музика и е високо ценен от критици и фенове.След разпадането на групата певецът и басист е поканен от Емерсън да участва в новата му група - Emerson, Lake and Palmer, която прави своя дебют през 1970 г. Необичайното за нея е, че смесва тежки китарни рифове с класическа музика. Заедно те записват няколко хитови албума. Живите изпълнения на ELP се отличават с ярки светлинни ефекти и театрални препратки, като важен елемент е съществото Таркус - наполовина танк, наполовина броненосец, което излиза на сцената за около 20 минути по време на песните. Групата продава над 48 милиона албума и продължава да влияе на музикалната сцена дори след залеза си в края на 70-те години."Най-великата музика е създадена за любов, не за пари", пише в сайта си Лейк.

Кийт Емерсън - най-големият органист в рока

"Съжаляваме да съобщим, че Кийт Емерсън е починал миналата вечер в дома си в Санта Моника, Лос Анджелис", гласи част от съобщението в деня, в който великият пианист и органист внезапно напусна този свят. Това стана на 12 март 2016 година.71-годишният Емерсън се е застрелял с пистолет в главата и е бил намерен от приятелката му, съобщиха световните агенции.Той е една от значимите фигури в прогресив рока.След "Емерсън, Лейк и Палмър", с която постига международна слава през славните времена на прогресив рока, продължава със солова кариера. Последният му концерт е през юли 2015 година.Кийт беше нежна душа, чиято любов към музиката и страст в изпълненията на клавирите ще остане недостижима още дълго време", заяви някогашният му колега Карл Палмър.За мнозина Кийт Емерсън е най-големият органист в историята на рок музиката до момента.

Кен Хенсли  сътвори химна "Джулай Морнинг"

На 5 ноември 2020 г. почина легендата на "Юрая Хийп" - Кен Хенсли. Музикантът е автор на повечето от големите хитове на групата, сред които и емблематичното парче "Джулай Морнинг".През 1980 г. година се разделя с членовете на бандата и продължава кариерата си в рамките на различни проекти.Кен Хенсли е смятан за една от най-значимите фигури в историята на рок музиката.Неговите изключителни клавирни композиции бяха често коктейл между хард и прогресив рок, както и назабравими балади.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай