Богослов снима София без грим

Богослов снима София без грим | StandartNews.com

Иван Шишиев показва нещата от живота такива, каквито са

Наредиха в "Арти Джамбуре" първата изложба на студента

На 9 октомври галерия "Арти Джамбуре" на бул. "Цар Освободител" 25 стана домакин на първата изложба на студента Иван Шишиев. Преди по-малко от шест месеца той създава своя страница в социалната мрежа facebook, в която да споделя погледа си за света, изразен във впечатляващи фотографии. Страницата му - "Етюд-и-те на София", вече има повече от 8500 харесвания.

Идеята за името на страницата се ражда през пролетта в библиотеката на Богословския факултет при СУ "Св. Климент Охридски". "Зяпах дъжда, който падаше навън - на площад "Св. Неделя". Рамките на прозорците създаваха картина, етюд на нещо по-голямо, само един щрих от София. И това беше - името вече бе в главата ми, както и част от концепцията", обяснява Иван.
Историята му е тясно свързана с богословието. Произхожда от свещеническо семейство, завършил е Софийската духовна семинария, както и Богословския факултет, където в момента довършва и магистратура. Занимава се с фотография, философия, богословие и история. Публикува свои статии в младежки интернет сайтове.
Питам Иван как богослов съвместява професията на фотограф. "Това за мен е истинският богослов - човек, който се осланя на Бога, използва словото си в Негово име, но не оставя само това да го изхранва", казва уверено Иван. "Да, Бог ще му даде храна, но освен молитва трябва и труд. А и интересното е, че богословието може да се съчетае с всяка една професия - от рисуване до ядрена физика."

Известният ирландски комик и актьор Франк Карсон казва, че "фотографът има необикновена професия: той намира нещо, преди хората да успеят да го загубят."

Животът на сградите и съществуването на хората - София такава, каквато е! Това показва Иван без фотошоп, единствено и само реалността. "Когато снимаш старица, взимаща късче хляб от кофа, или просяк, за който маслината е деликатес - на такива снимки няма как да сложиш разкрасяващи филтри. Това са нещата от живота в София и би било гавра и порнография да се показват само захаросаните, пълни с усмихнати хора, места. Трябва да се покажат всички етюди от столицата", убеден е Иван. Сигурно и затова снима обикновеното, което в действителност не е толкова обикновено, колкото понякога си мислим.
Първата изложба на "Етюд-и-те на София" ще може да се види до 23 октомври и представя 22 от най-добрите снимки за последните 6 месеца на Иван. Той подготвя още една серия на тема "Уличните музиканти на София", която ще бъде представена във фоайето на кино "Влайкова" от 12 ноември. Готов е със снимки за още две изложби, за които все още не е намерил място.
В бъдеще Иван обмисля и участие на международен форум. Но засега има една-единствена работа - да снима София такава, каквато я виждат очите му.

Ако искате да видите столицата през различен поглед, то трябва да посетите изложбата на младия студент Иван, защо снимките са пазители на спомените, стражи на вечността, заключени в един-единствен миг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай