Богородица с ножа в сърцето идва в София

Богородица с ножа в сърцето идва в София | StandartNews.com

Реставрират я без пари, връщат я в Златоград за 21 септември

София. След Голяма Богородица уникалната икона на Божията майка със забит в сърцето нож ще напусне Златоград и ще пристигне в София. Това реши специален съвет в родопския град, в който участва и проф. Николай Овчаров.

Майстор ще реставрира в столицата без пари уникалната икона "Св. Богородица Страдаща". Той има само едно изискване - да му бъдат осигурени единствено материалите. Специалистът ще трябва да се справи с реставрацията в рамките на месец, тъй като идеята е иконата да се върне в Златоград за празника на града - 21 септември.

Нетипичното за нашите земи изображение на Богородица бе открито на тавана на църквата "Успение Богородично" в Златоград. Божията майка е изобразена пред разпънатия на хълма Голгота в Йерусалим Христос. Тя ридае, а в сърцето й е забит меч или нож. "Символът е за мъката, изпитвана от нея пред смъртта на своя син", обясниха експерти.

С нея на тавана десетки години в прах лежали още интересни икони. "След като бъде реставрирана, в храма ще бъде направен иконен музей и там ще бъдат подредени и другите ликове на светци", обясни проф. Николай Овчаров. Хората от Златоград разказват, че стотици, а може би хиляди миряни проявяват огромен интерес към Страдащата Дева. В момента тя заедно с другите открити на тавана на храма икони са изложени в една къща.

В навечерието на Голяма Богородица - на 14 август, "Стандарт" ще подари на читателите си репродукция на иконата "Св. Богородица Страдаща".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай