БНТ пуска на 30-и септември „Приказка за банатските българи”

БНТ пуска на 30-и септември „Приказка за банатските българи” | StandartNews.com

София. БНТ ще покаже на 30 септември (понеделник) от 22:00 ч. в рубриката „В Кадър" филмът „Приказка за банатските българи", съобщи за „Стандарт нюз" авторът на лентата Методи Манченко. Режисьор на филма е Петко Радилов. Лентата е за наследниците на 8 поколенията българи-католици, които са се заселили в румънски Банат в началото на 18 век. Пропусналите излъчванията по БНТ1 и повторенията по БНТ2 на 1 октомври от 23:00 и на 2 октомври от 19:30 ч., могат да го видят в секцията "В кадър" на www.bnt.bg

През 1738 година, водени от епископ Никола Станиславич 2000 български католици от Ореш, Белене и други селища в Северна България, са намерили своя нов дом в тази част от тогавашната австро-унгарска империя, след гоненията на турците срещу организаторите на чипровското въстание /1688 г./. Факт е, че днес банатските българи в общината са 8000 души, а кметът Георги Наков е единственият българин – градоначалник и при това втори мандат в днешна Румъния. Филмът показва какви са чувствата и очакванията към майка България на жителите на Стар Бешенов, Тимишоара и отстоящото на 50-ина километра друго българско село Винга.

Сценаристът Методи Манченко, операторът Владимир Богдански правят снимките на празника Успение Богородично, когато местните жители празнуват 275 години от заселването си тук със свои гости от Румъния, България, Сърбия.

Зрителите ще могат да видят уникални кадри на деца и възрастни, живеещи на 800 км от нашите граници, облечени в народни български носии и с български знамена в ръка да отиват на Църква. Ще се възхитят на умението им да отдават почит на своите духовни водачи и предци, каквито са Карол Телбис – кмет на Тимишоара в началото на миналия век, който е превърнал града в „Малката Виена". Или на епископ Никола Станиславич, чийто паметник беше открит на 15 август в присъствието на българския посланик и други официални гости от България, включително и футболната легенда Христо Стоичков.

Защо единственият български депутат в парламента на съседна Румъния Никола Миркович казва, че Христо Стоичков е най-големия подарък, който майка България праща на банатските българи... Къде се намират бюстът на Карол Телбис и гроба на Никола Станиславич в Тимишоара... Как изглежда днес най-високата църква в темешварска епархия, построена от българите в село Винга и как със собствени пари вингяните строят нов български културен дом... Не пропускайте да видите съвремието на нашите сънародници в чужбина и да разберете рецептата им за запазване през всичките тези години на една територия, в която има още две дузини малцинства.

„Повод да направим тези снимки беше една покана на Христо Стоичков, който стана почетен жител на Стар Бешенов." – коментира за „Стандарт Нюз" Методи Манченко – Той ми е дал уникални поводи да се чувствам горд българин, но над всичко ще съм му благодарен, че ни даде възможността да се запознаем с хората, които видяхме, с техния бит, вяра и отношение към живота и България. Защото и заради миналото си - опитите да пробудят народа ни и Европа срещу турското робство още през 17-и век, и заради настоящето си, те наистина могат да бъдат мост между нас и сърцето на Европа. Надявам се този филм даде поне малко тласък нашите институции да осъществят проект по основаването на наш културен център в Тимишоара, защото банатските българи не искат нищо повече, освен децата им да знаят още по-добре български език и да не губят връзка и да познават родината си ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай