Блясък и скука на Оскарите (ОБЗОР)

Блясък и скука на Оскарите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Семействата Пит и Клуни спестиха традиционната суматоха
Академията очаквано обяви "Бърдмен" за големия победител

Протоколно зрелище и хуманни каузи, превърнати в кино, белязаха най-голямата нощ на световното седмо изкуство за 2015-а. 87-ата церемония за раздаването на Оскарите в Лос Анджелис, оценявана като леко скучна в сравнение с блясъка на предишните, беше гледана от милиони фенове на планетата, въпреки че мина без особени изненади.

Водещ на шоуто в "Долби тиътър" беше комикът Нийл Патрик Харис, когото знаем като Барни от сериала в "Как се запознах с майка ви". Той е от малцината в Холивуд, които открито признават, че са гейове. С партньора му Дейвид Буртка са заедно от 2004-а, а през миналата година сключиха и брак. Двамата имат две деца -4-годишните днес близнаци Харпър и Гидеон.

"Израснах, гледайки Оскарите, и винаги съм изпитвал огромно уважение към всички водещи. Да ме помолят да последвам Джони Карсън, Били Кристъл, Елън Де Дженерис е сбъдната мечта за мен", каза Нийл, който можеше да прояви малко повече фантазия в импровизациите - все пак е дирижирал раздаването на "Тони" и "Еми". Най-забавният момент в личния му спектакъл беше появяването на разкошната сцена по слипове -заигравка с аналогична ситуация с Майкъл Кийтън в "Бърдмен". Всъщност хитът на Алехандро Гонзалес Иняриту бе големият победител.

Холивуд прояви самоирония

връчвайки на черната комедия на мексиканеца четири от най-елитните отличия. Шон Пен, който обяви триумфа на Иняриту, се пошегува: "Ех, кой ти е дал зелена карта?". Историята за изхабения екшън герой, който се опитва да пробие като режисьор на Бродуей, се спрягаше за безспорен първенец. Режисьорът поздрави сънародниците си от сцената и призна, че винаги се е учил от Гилермо дел Торо и Алфонсо Куарон, а после пожела имигрантите в Щатите да намерят по-добър прием. Всъщност Иняриту заслужаваше оскари още за предишните си топфилми "21 грама" и "Вавилон". Ден преди Лос Анжелис "Бърдмен" грабна и отличието "Независим дух" на фестивала в Санта Моника.

Създателите на филма "Лего", които не се добраха до нито една награда, раздадоха на номинираните утешително малък лего оскар за спомен.

Интелектуалците сред знаменитостите във фабриката за мечти по традиция използват най-гледаното светско събитие, за да привлекат внимание към значими каузи. Тази година номинираните филми бяха свързани с подобни социални и здравни проблеми, което често гарантира победа в състезанието. Еди Редмейн, който влиза в кожата на болния физик професор Стивън Хокинг, обаче тотално заслужи оскара за главна роля в "Теорията на всичко". Седеммесечната му подготовка за овладяване до съвършенство на прехода от здраве до почти пълна парализа, запазвайки същевременно чара, остроумието и чувството за хумор на видния учен, го изкачи на върха. По пътя за оскарите Еди грабна почти всички възможни призове - "Златен глобус", БАФТА, на Гилдията на филмовите актьори. В благодарствената си реч 33-годишният британец сподели, че е късметлия. Той посвети оскара на всички жертви на амиотрофична латерална склероза, както и на Стивън Хокинг и семейството му.

Редмейн обеща да се грижи и да лъска статуетката

от тяхно име. И прибави, обръщайки се към младата си съпруга Хана, че вече имат още един член в домакинството.
Джулиан Мур най-сетне бе възнаградена за огромния си талант. След четири номинации тя получи първия си "Оскар" за своята професорка с напредващ алцхаймер във "Все още Алис". Докато филмът стане реалност, единият от режисьорите му Ричард Глатцър губи способността си да се движи заради болестта на Лу Гериг. "Казват, че всеки "Оскар" удължава живота с 5 години. Надявам се да е така, защото аз съм по-възрастна от съпруга ми", каза победителката. Според мнозина обаче това съвсем не е повод за щастие, тъй като именно над тази награда тегне нещо като прокоба. С малки изключения повечето от актрисите, печелили "Оскар", винаги се развеждат. Сега всички се чудят дали нещастие в любовта и брака ще споходи и Джулиан, за която се твърди, че е щастливо омъжена за Барт Фрейндлих, с когото имат и две деца.

Номинирана беше и песента от друг филм на същата тема - I Won't Miss You ("Няма да ми липсваш") от документалистиката за кънтри певеца Глен Кембъл, диагностициран с алцхаймер през 2011-а. От подиума Джулиан Мур призова повече усилия да бъдат вложени в намирането на лек за болестта.

Толерантността към различните бе другата тенденция в раздаването на оскарите. "Когато бях на 16, се опитах да се самоубия, защото се чувствах различен, сякаш не съм на място. Посвещавам наградата на онова хлапе, което днес се чувства така. Остани си особен, остани си различен. И един ден, когато е твой ред да застанеш тук, отправи същото послание", каза Греъм Мур, приемайки отличието за адаптиран сценарий за "Игра на кодове". Филмът е за Алън Тюринг, гениалния математик, самоубил се вследствие на хормонална терапия "против" хомосексуализъм.

"Борихме се за равни права. Сега е нашият ред да получаваме същите заплати като мъжете", извика Патриша Аркет на финала на речта си при получаването на "Оскар" за поддържаща роля в "Юношество". Изказването й бе бурно аплодирано на крака от Мерил Стрийп и Дженифър Лопес, седнали една до друга. Аркет вече има в колекцията си "Златен глобус", БАФТА, "Изборът на критиците", "Независим дух".

Двата късометражни победителя - игралният "Обаждането" и документалният "Кризисен телефон: За ветерани натиснете 1", бяха посветени на горещи линии за депресия и самоубийство. "Трябва да говорим за всичко това на висок глас", каза режисьорката на "Кризисен телефон", която посвети оскара на сина си, който се самоубива. Павел Павликовски, режисьорът сценарист на полския лиричен черно-бял "Ида", посвети оскара си за чуждоезичен филм на покойната си съпруга, на родителите и на децата си.

Както по време на последната криза, когато документалното кино разобличи банковите машинации в САЩ и взе "Оскар" за 2010-а с "Вътрешна афера", така и сега Академията показа, че има собствено мнение. Призът - по мнението на всички с политически привкус - отиде при "Гражданин четири", посветен на случая Едуард Сноудън.
"Дълбоко съм благодарна на Едуард за риска, които пое, за да покаже истината. За доверието, което показа към журналистите, за това, че ми позволи да запечатам този момент от живота му, когато залогът не можеше да бъде по-голям", каза продуцентът Лаура Пойтрас.

Големите отсъстващи от церемонията бяха семействата Пит и Клуни. Клюката е, че Анджелина Джоли е жестоко обидена на Академията, че филмът й

"Несломен" беше тотално пренебрегнат

Мнозина бяха сериозно изненадани, че актрисата и любимият не се появиха нито на събитието, нито на афтърпартитата.
Тръгнаха и приказки, че Амал категорично е заявила на Клуни: Никакво дефиле на червения килим. По време на церемонията на "глобусите" водещият няколко пъти иронизира Клуни и любовта му към красивата адвокатка.
В неделя бяха обявени и предварително връчените почетни награди - на Хари Белафонте, Жан-Клод Кариер, Хаяо Миядзаки и Морийн О'Хара.

На галавечерята звездите замезиха с над 50 блюда. Хапнаха писия на скара с пюре от карфиол и карамелизиран лимон и каперси, скариди в Хонконг стил, поднесени с малко чили, джинджифил, зелени лукчета с ориз. Всичко това беше приготвено от екипа от 400 човека на великия Волфганг Пук. А на партито на Елтън Джон на анти-СПИН фондацията му бе забелязано и нашето момиче Нина Добрев.

Няма съмнение, че паролата към света на Оскарите е пари, много пари - 25 000 долара струва червеният килим, 45 000 долара са похарчени за статуетки, 250 000 долара са отишли за охрана. Наемът на "Долби тиътър" е малко под милион. Големи компании се борят с нокти и зъби, за да си извоюват ефирно време. Цедката е Академията за филмово изкуство. Веднъж преминали през нея, фирмите плащат по минимум 1,5 милиона долара за 30 секунди рекалама. Всяка година само един автомобилен гигант може да рекламира колите си по време на шоуто. Забранени са продукти, отнасящи се до хигиената на жените. Не могат да бъдат излъчвани никакви реклами, в които участва актьор с номинация или с някой, който ще връчва статуетка. Правилата са строги - в индустрията се въртят милиони.

Черно, бяло и малко фантазия по червената пътека

Най-известните показаха пред света внимателно подбраните от стилистите им тоалети, костюми, смокинги, уникални бижута. На червения килим доминираха черното и бялото, рокли, обсипани с перли и мъниста. Лейди Гага се появи в пищна визия със сребърни нишки и с червени гумени ръкавици, сякаш вдъхновени от "Тримата мускетари". Роклята на Фелисити Джоунс с марката на "Аликзандър Маккуин" бе критикувана заради излишна помпозност. Бебешко розовата рокля на Гуинет Полтроу с единствен дълъг ръкав предизвика асоциации с "Барби".

Рийз Уидърспуун беше в черно и бяло. Сиена Милър беше сред първите дами, блеснали с тоалет на Питър Копинг, новия художествен директор на "Оскар де ла Рента" - в тъмносиньо с презрамки. Джесика Частейн заложи на морскосиньо с блестящо боди и много висока цепка. Роклята на Ема Стоун беше елегантна и със задължителните напоследък прозрачни елементи. Марион Котияр премина в бяло по "Диор". Наоми Уотс демонстрира, че винаги е в час - металик по Армани. Джарет Лето събра погледите в бледосин смокинг "Живанши", съчетан с розово цвете и ненужен чадър.

Отличниците

- Най-добър филм - "Бърдмен"
- Актьор - Еди Редмейн за "Теорията на всичко"
- Актриса - Джулиан Мур за "Все още Алис"
- Режисьор - Алехандро Гонсалес Иняриту за "Бърдмен"
- Актьор в поддържаща роля - Джей Кей Симънс за "Камшинеч удар"
- Актриса в поддържаща роля - Патриша Аркет за "Юношество"
- Оригинален сценарий - Алехандро Гонсалес Иняриту, Николас Джакобоне, Александър Динеларис и Армандо Бо за "Бърдмен"
- Адаптиран сценарий - Греъм Мур за "Игра на кодове"
- Чуждоезичен филм - "Ида" на Павел Павликовски
- Анимация - "Героичната шесторка"
- Документален филм - "Гражданин 4" за Едуард Сноудън
- Сценография - "Гранд хотел Будапеща"
- Операторско майсторство - Еманюел Любецки за "Бърдмен"
- Оригинална музика - Александър Депла за "Гранд хотел Будапеща"
- Песен от филм - Джон Леджънд и Комън за "Glory" от "Селма"
- Монтаж - Том Крос за "Камшичен удар"
- Костюми - Милена Канонеро за "Гранд хотел Будапеща"
- Грим и прически - Марк Кулиър и Франсис Ханън за "Гранд хотел Будапеща"
- Късометражен документален филм - "Кризисна телефонна линия"
- Късометражен игрален филм - "Обаждането"
- Късометражен анимационен филм - "Празник"
- Визуални ефекти - "Интерстелар"
- Звуков мишунг - "Камшичен удар"
- Монтаж на звукови ефекти - "Американски снайперист"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай