Българка стресна Холивуд! За каква награда се бори

Пенка Кунева е номинирана за тазгодишните награди "Грами"

Българка стресна Холивуд! За каква награда се бори | StandartNews.com

Българската композиторка Пенка Кунева е номинирана за тазгодишните награди "Грами". Номинацията е в категорията Best Classical Compendium за албума „Жени Воини – Гласовете на промяната“. В него тя участва със свои композиции.

Продукцията е посветена на активистки, които се борят за правата на жените.

Тя е една от малкото жени композиторки в Холивуд. Сред проектите, в които е участвала, са хитови филми, като „Трансформърс”, „Матрицата” и „Карибски пирати”. Българката е и първата жена главен оркестратор в Холивуд на филми с бюджет над 100 милиона долара, като Ender’s Game и Elysium.

Името й стои и зад музиката на видеоигри като Prince of Persia, Transformers и др., както и зад музиката на много телевизионни сериали. Вторият й албум е The Woman Austronaut.

Кунева заминава за САЩ със стипендия за университета „Дюк”. Получава магистърска и докторска степен по композиция от учебното заведение. През 1999 заминава за Холивуд, където започва работа със световноизвестни композитори като Стив Яблонски и Джон Уилямс, пише economic.bg.

Тя  сподели, че "една жена, работеща в бранш, исторически недостъпен за жени, трябва да бъде по-добра. Мъжете композитори са си помагали едни на други, а на жените не е имало кой да помогне. Това налага ние жените да бъдем по-добри".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай