Бисери от морето: Хавлия с образа на Тато и прясно уловена сьоНга

Плажовете са претъпкани, а търговците се чудят как да привлекат вниманието им към сергиите

Бисери от морето: Хавлия с образа на Тато и прясно уловена сьоНга | StandartNews.com

Лятото е в разгара си, плажовете са претъпкани и то с далеч повече от предишните години позатлъстели туристи, вероятно заради пандемията, а търговците се чудят как да привлекат вниманието им към техните сергии и трикове редят.

Поредният хит при хавлиите е - плажна кърпа с лика на Тодор Живков, който провокира проф. Ана Кочева да реагира в пост във Фейсбук:

"Всяко лято едно и също, само текстилните герои различни! През 2019 най-скандално и тъпашки сложиха лика на Левски на хавлия, миналата години комерсиално се вееше Мутафчийски, сега бай Тошо полюшва гънки! Пък може някой да пожелае да отърка телеса о някогашния вожд, нежели да поизбрише "некои" части! А аз очаквам в най-скоро време да срещна я монголоидните очи на Йосиф В., я мустака на Адолф, тъй както е тръгнало... "

Освен хавлиите, сергиите със сребърни бижута също са в крак с времето и ни обещават да прогонят вируса, пише Dir.bg.

Друг лечебен ефект ни обещават и търговци на местни бижута от миди, морско стъкло и пясък, с които енергийно да се  заредим.

Иначе и тази година не е изключение предлагането на картини, сувенири "по вкус и цвят" - от морски мотиви до портрет на Христо Ботев. И в интерес на истината, може да откриете чудесни творения, които да закупите за спомен от това лято.

Ако сте закъсали с парите, може и работа да си намерите. Така поне гласи обява, която обещава "надник" от 40-50 лева.

А плажът тази година ни предлага незабравими гледки -  хавлия до хавлия, турист върху турист.

И в този ред на мисли проф. Ани Кочева направи колоритна "снимка" от плажа в Поморие в пост във Фейсбук:

"Вървя, с усилие слаломирайки, през плажа, а погледът ми задължително пада върху няколко фрапантни с еднаквостта си, относително млади жени - гордо развяват под сламен чадър задължителните свръхкубици цици, перхидролени екстеншъни и цъфнали напред едри, свръхсочни джуки, които се поклащат с вятъра, подобно шкембето на кир Михалаки, дето обичайно завивало като гемиджийско платно преди него на ъгъла. Той обаче е герой от публицистиката на един автор, за чието съществуване въпросните моми може и да са забравили, тъй че и Михалаки го подминаваме набързо!

И трите са преметнали балдър връз балдър, оголили са бузи и сладострастно смучат бледорозови смутита. Очилата им закриват почти целите лица, които преди намесите нищо чудно да са били по-мили и симпатични. От разговора, част от който дочувам, косите ми се доизправят. Фонетиката за миг ме кара да помисля, че са местни, обаче съдържанието моментално ликвидира подобно съмнение. Автохтонните никога не биха стигнали до такива колосално аналитични умозаключения:

- Ришихти ли къд"е ши убядвами дн"ескъ?

- Пак в унуй рибнуту дъ ид"ем, ас ши си хапнъ сьомгъ.

- Стига ма, с таз сьомга, ти па другу ни знайш!

- Ма цяла гудинъ яд"ем зъмръз"енъ, пък сига си й другу тукъ на мясту, дукът йе прясну улувенъ!

Пази, Боже!!! И не, не съм на море в Норвегия!!!"

А обикновено такива убавици казват и сьоНга.., допълва друг под поста.

"Бисерите" от морето буквално извират в социалните медии.

"Безкрайни са възможностите на нашето Черно море! Сервитьорка в Созопол ми препоръча калмари, прясно уловени същия ден в залива", споделя Анна Богданова за преживяванията й от морето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай