БХК: Обществото не разбира, че затворниците имат права

БХК: Обществото не разбира, че затворниците имат права | StandartNews.com

Обществото не разбира, че затворниците имат права. Tова коментира пред бТВ председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев определи вълната от недоволство срещу номинацията на убиеца Джок Полфрийман за „Човек на годината".

„Дебатът се съсредоточи върху престъплението, което е извършил", каза той и уточни, че архивните кадри от убийството на Андрей Монов травматизират семейството на жертвата и насаждат вражда към извършителя.

„Начинът, по който стана този дебат, показва едно неразбиране в българското общество за това, че лишените от свобода въобще имат права", обясни Кънев. И бе категоричен, че процесът на обсъждане на номинациите за „Човек на годината" е бил опорочен и за това трябва да понесат отговорност медиите.

Габриела Виденова и Георги Къртев, които са приятели на убития Андрей Монов, коментираха пред Тази събота", че за тях решението на БХК е „подигравка със смъртта на Андрей и с неговите близки".

Юридическото лице все още е председателствано от Полфрийман, посочи Кънев. Ако гласовете, събрани за австралиеца в лично качество, се прехвърлят към организацията му, това ще е явен знак, че той остава номиниран, каза от своя страна Виденова.

Стандарт Нюз припомня, че БХК номинира осъдения за убийство Джок Полфрийман за наградите "Човек на годината". По-късно оттегли номинацията, но остави в класацията организацията за правата на затворниците, която се оглавява от австралиеца.

Близки и приятели на убития Андрей събират подписи срещу номинацията на австралиеца и призовават останалите номинирани също да се възпротивят на решението на БХК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай