БГ класики и премиери събират звезди в Рим

БГ класики и премиери събират звезди в Рим | StandartNews.com

Празникът за вековния юбилей на родното кино стартира на 25 май със "Съдилището"

Мощен арт елит акостира в Рим навръх деня на светите братя Кирил и Методий. На 25 май в 11 часа министърът на културата Вежди Рашидов подписва с колегата си Дарио Франческини ново споразумение за копродукции между България и Италия. Вечерта е стартът на празника за вековния юбилей на родното седмо изкуство, организиран от културния ни институт във Вечния град с подкрепа от ведомството на Рашидов и НФЦ.

Осмото издание на традиционния екранен маратон, на който всяка година се въртят хитови и премиерни ленти Made in Bg, започва със "Съдилището" на Стефан Командарев. Международната компания от артисти, която както винаги ще препълни салоните на Каза дел чинема в парка "Боргезе", ще гледа още "Джулай" на Кирил Станков, съвсем новия "Прелюбодеяние" на Явор Веселинов, "Омбре" на Захари Паунов.

Тежката кавалерия гърми с "Досието Петров" на Георги Балабанов и Жан-Клод Кариер. Все още не е ясно дали световноизвестният френски кинаджия ще успее да акостира в Рим заради неотдавнашна операция на сърцето. Балабанов обаче пристига от Париж заедно с Михаил Билалов, който е в главната роля на актьора, изгубил "аз"-а си в мутациите на така наречения преход.

"Тази история много ме заинтригува, защото съм работил по темата и преди. Адаптирах за киното романа на Милан Кундера "Непосилната лекота на битието", който също ни пренася в разгара на комунизма. А с нашия филм искаме да разкажем за разрива в обществото, което сме си мислили, че е добре организирано", коментира Жан-Клод Кариер. "Представи си, че в това разбъркано време заспиваш беден, а се събуждаш милионер. От неизвестен провинциален адвокат се превръщаш в политически лидер. Но през тези години се случва и обратното - банкерите стават колбасари. Невероятна смяна на битието, на съдбите, подмяна на идеали... Светът е сцена, на която всеки има своята роля. Какво е да си крал, а след време да си шут?", допълва Георги Балабанов. Владимир Пенев, Малин Кръстев, Асен Блатечки, Параскева Джукелова и Стефка Янорова са другите актьори, които ще приемат овации в Рим. Публиката ще гледа и класики от златната епоха - "Козият рог" на Методи Андонов, "Крадецът на праскови" на Въло Радев, "Бъди благословена" на Александър Обрешков по романа на Кирил Топалов - известния писател и драматург, който е посланик във Ватикана.

През седмицата на бг киното в Рим гостуват и младите дизайнери от "Плакат Комбинат" с изложбата I love this film, колекция от зрелищни постери, разкриващи авангардните тенденции в жанра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай