БГ еврейка намира в Израел приятелка и правнучка след 66 г.

БГ еврейка намира в Израел приятелка и правнучка след 66 г. | StandartNews.com

София. Българска еврейка на 83 г., тръгва към Израел, въпреки напредналата си възраст, и намира своя приятелка, с която са се разделили през 1948 г. На тази трогателна история е посветен филмът "Светът трябва да научи", който е финал на едногодишната програма на телевизията във връзка с отбелязването на 70-та годишнината от спасяването на българските евреи. Филмът, с автор Йордан Димитров, ще бъде излъчен тази неделя от 17.00 ч., научи „Стандарт".

Изключително драматичен момент е срещата на възрастната жена с правнучката й, която също живее в Израел. Бабата - Виктория и четиригодишното дете - Ефрат никога не са се виждали. Всеки, с когото се среща Виктория в Израел, разказва спомените си от времето, когато българския народ е спасил евреите в страната ни. Самата Виктория разказва спомените си от 1943 г.. БНТ е била и специален гост в мемориала на Холокоста - Яд Вашем.

„Продукцията носи изключително позитивния дух на добро отношение към българския народ, споделян от спасените евреи", издава екипът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай