Безработен заплаши да се убие, спасиха го (ОБЗОР)

След 6-часов психотрилър в центъра на Варна ченге под прикритие закопча Вальо

Безработен заплаши да се убие, спасиха го (ОБЗОР) | StandartNews.com

Варна. Мъж извън контрол изправи на нокти жителите на Варна. Валентин се барикадира в дома си и започна да хвърля бутилки и саксии от балкона. Периодично заплашваше да сложи край на живота си. За щастие беше спасен.

Шестчасов психотрилър се разигра в центъра на Варна в събота. За разлика от драмата в Лясковец обаче екшънът завърши с хепиенд без инциденти и пострадали.

Всичко започна рано сутринта, когато безработен мъж се барикадира в мезонета си и заплаши да се самоубие. Апартаментът му се намира на 3-и и 4-и етаж на улица "Цани Гинчев", а сигналът в МВР подадоха съседи. Те алармираха, че 30-годишният Валентин, известен като Водолаза, хвърля бутилки и саксии от балкона. "Плаши да сложи край на живота си", съобщиха ужасени комшии. Светкавично на място пристигнаха полицаи, барети и пожарникари.

Районът беше отцепен и към 10 часа сутринта на място дойдоха пет полицейски коли. Пожарникари опънаха платнище, пристигна и микробус със спецполицаи. Спешно бяха извикани и психолози от лабораторията към Института на МВР. Те обаче не успяха да осъществят никакъв контакт с Вальо. Вбесен, той излезе на терасата на третия етаж и изкрещя неистово: "Искат да ме убият и след това да инсценират самоубийство". При следващото си появяване на балкона пък обяви, че около него дебнат убийци и искат да го упоят. Започна да сипе закани отгоре, че сам ще си види сметката, като скочи от 4-ия етаж. "Иво, нищо не съм направил", извика по едно време Валентин на свой познат на улицата.

Докато младият мъж сипеше най-различни заплахи от балкона, негови съседи се събраха около кооперацията. Имаше камери и случайни минувачи. Двама униформени се качиха на покрива, откъдето се опитаха да проникнат на четвъртия етаж в жилището на лудналия мъж. Усилията им обаче незнайно защо се провалиха. На място беше извикан ключар, който да отвори вратата отвън. Опитите му също удариха на камък, защото вратата се оказа блиндирана.

В 16.10 часа с пожарникарен кран беше вдигнат до балкона офицерът от II РПУ Антон Вълчанов, който беше преоблечен като огнеборец. Това се наложи, защото барикадираният постави условие, че ще преговаря само с пожарникари. Затова и още двама огнеборци бяха заедно с полицая. Само след малко Валентин беше изведен с белезници мирно и кротко през входната врата. След като размени няколко думи с роднини и психолози, мъжът беше отведен с линейка в психиатрията. Според пресцентъра на ОДП Варна мъжът не е с психически отклонения и не е регистриран в здравно заведение.

Водолаза: Авери спаха с приятелката ми

Валентин е завършил семестриално морската "Алма матер", оставали му държавните изпити. Стажувал на речни кораби, но от известно време нямал работа. Сутрин по 4 часа редовно правил джогинг. Казвали му Водолаза заради уменията и хобито му да се гмурка в морето. Напоследък често играел покер.

Една от версиите за случилото се е, че в сряда в апартамента имало запой с оргия. Дрога в комбинация с алкохол най-вероятно го докарали в несвяст в нощта на шумния запой, коментираха съседи. "Отчаян съм, няма да го преживея, най-добрите ми авери изчукаха приятелката ми в леглото на мама", оплакал се той пред таксиметрови шофьори на спирката до блока. "От три дни не е ял и не е спал", разказваше на психолозите чичото на Валентин. Ден преди заканите за самоубийство той идвал да му донесе вода, бисквити и цигари. Племенникът изпушил само цигарите, а другото изхвърлил през терасата.

Според роднините сигурно дрога го е докарала до това безумие. Валентин се изчистил от наркотици, 4 години бил в комуна в Испания. "Кой знае какво са му дали отново да го зарибят", ядосваха се близките. Майка му от години живее в Америка. Отчаяният мъж се свързал с нея по телефона. "Направете нещо, спасете го", плачела жената от другия край на света.

Майка в шок от нощния му взлом

Семейство от съседната кооперация, долепена до блока на обезумелия мъж, е в шок от нападението му в нощта преди полицейската акция. Валентин прескочил на външната част на климатика им, потрошил с щанга прозореца и куп стъкла се изсипали над играещото си в стаята 8-годишно дете. "Обезумяхме от ужас", разказа майката Весела Димитрова. Инцидентът станал в петък около 20 часа, докато тя приготвяла вечерята на семейството в кухнята. Нападателят изчезнал, след като се развикали всички. "Можеше да замахне с щангата и по детето, не искам да си помисля какво още можеше да се случи", казва жената. Тя и съпругът й веднага се обадили на телефон 112, а оттам ги посъветвали директно да звънят във II РПУ. Пристигнала полицейска кола. Униформените потърсили Валентин, но той не отворил и те си тръгнали. "Казаха, че нищо не могат да направят и ни посъветваха да пренощуваме на друго място", казва Весела. Сутринта Валентин продължил да бъде агресивен и замерял с бутилки и саксии по детската площадка пред блока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай