Безплатно инвитро само за здравноосигурени

Повече направления за преглед при специалист догодина

Безплатно инвитро само за здравноосигурени | StandartNews.com

София. През 2013 г. да зачеват инвитро с обществени средства ще могат само жените, които имат редовни здравни вноски. Това обясни пред журналисти здравният министър Десислава Атанасова. Напълно подкрепяме тази промяна, заявиха Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе" и Стефка Сарафова, председател на Сдружение "Зачатие". Българки, които живеят в чужбина и не са си внасяли здравни вноски в България, ползваха възможността да забременеят без пари, то това са твърде скъпи процедури, обясни Сарафова.   Безплатните ин витро процедури към Фонда за репродуктивно здраве ще бъдат поети от Националната здравно-осигурителна каса. Това ще важи и за други дейности, за които досега заплащаше здравното министерство- интензивни грижи, задължителните имунизации, скъпата диагностика с петскен за пациенти с онкологични заболявания и амбулаторните прегледи на болни с психични заболявания и кожно венеречески болести. Промяната ще стане факт с поправки в Закона за здравното осигуряване, внесени миналата събота от трима депутати от ГЕРБ – Даниела Дариткова, Лъчезар Иванов и Менда Стоянова. Днес промените бяха разгледани и приети на първо четене в здравната парламентарна комисия. Наложи се да инициираме промените в закона заради отказа на Българския лекарски съюз да подпише Националния рамков договор, в който новите дейности бяха залегнали, обясни Дариткова. Заложените промени предвиждат болниците, които имат догоор с НЗОК  да получават пари за тежките случаи в реанимациите. За здравно неосигурените пациенти парите ще се осигуряват от бюджета на здравното ведомство с трансфер към здравната каса, уточни министър Атанасова.

През следващата година сме предвидили повече направления за прегледи при специалисти в доболничната помощ, съобщи управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. Вчера наздорният съвет на НЗОК е взел решение за цените и обемите на медицинските дейности, предложението ще бъде внесено в МЗ и се очаква да бъде гласувано от Министерсккия съвет. За дейностите на семейните лекари са предвидени 7 млн. лв. повече, от които 1 млн. лв. са за GP практики в отдалечени селища, уточни д-р Цеков. Цените за специалистите остават същите. 

Днес ще внеса предложение в здравното министерство от името на четирите национално представени пациентски организации оставащите 40 млн. лв. , които са събрани от здравни вноски над залегналото н бюджета на НЗОК за 2012 г., обяви Пенка Геогиева, единственият представител  на пациентите в Надзорния съвет на здравната касада. Според нея те трябва да се използват за отложеното разплащане на 44 млн. лв. за лекарства през ноември, които Надзорният съвет на НЗОК реши да погаси през 2013 г. Георгиева уточни, че на заседанието си Надзорният съвет на НЗОК е удовлетворил молбата на пациентските организации 10 млн. 140 хил. лв. от събраните над заложената финансова рамка 51 млн. от здравни вноски през т. г. да отидат за разплащане на извършените над определените лимити медицински дейности в болниците за тази година.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай