Безплатен анализ на наши съкровища в Лувъра

Безплатен анализ на наши съкровища в Лувъра | StandartNews.com

Вежди Рашидов, кметове и "Стандарт" чертаят план за културно-историческа реклама на България

Жест към българските съкровища, които ще гостуват в Лувъра с експозицията "Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България" прави най-известният музей в света. Специалистите от химическата лаборатория на Лувъра ще извършат безплатен анализ на някои от предметите по време на изложението. Това съобщи за "Стандарт" доц. Костадин Кисьов, директор на Археологически музей-Пловдив, откъдето са една трета от експонатите. Подобен анализ е много скъп и за нас това е много ценен подарък, обясни пловдивският археолог. Той ще предложи 10 експоната за оценката. Френските специалисти ще изберат на кой да направят анализ, уточни Кисьов, в чийто списък ще бъдат посочени златният нагръдник от Чернозем, ризница и бронзови съдове.

След като получим този анализ, ще имаме база за сравнение при установяване на ателието, изработило предметите, както и точната датировка, обясни доц. Кисьов, който миналата седмица изпрати с бронирана кола пловдивските експонати за изложбата в Лувъра.

Как България да се възползва от уникалния шанс да бъде представена в Лувъра и така да стане част от културния афиш на Европа и света е темата и на обществената дискусия, която "Стандарт" организира в Пловдив в четвъртък. Вестникът ни събира на една маса министъра на културата Вежди Рашидов, областните управители на Пловдив и Пазарджик - Розалин Петков и Трендафил Величков, кметовете на Казанлък, Враца, Пазарджик, Стрелча, Септември, представители на министерствата на финансите, туризма, регионалното развитие, народни представители от региона, бизнесмени, историци, археолози, директори на музеи, представители на хотелиери, туроператори, неправителствени организации. Домакин на форума, който ще се проведе от 11 ч в Дома на културата "Борис Христов" ще е кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Целта на дискусията е да потърси нови възможности за реклама и развитие на културно-историческия туризъм в България след представянето на България в най-известния музей в света. И да начертае план за отличното представяне на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. По време на форума главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова ще представи акцентите на кампанията "Чудесата на България" за 2015 г., както и етапите, в които ще протече тазгодишното национално гласуване.

Тракийското злато потегля за Париж

Полиция бди пред вратите на зала 2 на НИМ, която е затворена за посетители. В момента там се подреждат в специални контейнери тракийските съкровища, които ще участват в българската изложба в Лувъра. Посетителите на музея в Бояна обаче ще могат да се наслаждават на техните копия, които ще заемат местата на оригиналите във витрините, обясни директорът на музея проф. Божидар Димитров. Общо 1369 отделни артефакта, подредени в 56 специални сандъка, ще отпътуват за френската столица с чартърен самолет на българска авиокомпания на 23 март, като от НИМ до летището ще бъдат охранявани от тежко въоръжени жандармеристи. Държавната гаранция за евентуална повреда или загуба на експонатите по пътя е 1 милион евро, а от парижкото летище "Буве" цялата отговорност се поема от френската страна, обясни още професорът.

Тракийското злато ще бъде изложено в Лувъра от 15 април до края на юни. Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров обаче не изключва възможността то да продължи турнето си и в други столици. "Има интерес от Турция и Хърватска," поясни историкът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай