Бежанците досега официално са 18 души

Бежанците досега официално са 18 души | StandartNews.com

София. До сега само 18 имигранти са получили статут на бежанци, съобщиха от Държавната агенция за бежанците. Хуманитарен статут е предоставен на 1154 души. 301 са получили отказ. На 722-ма души е прекратено производството, заяви Даниел Инджиев от агенцията по време на конференция по темата. Данните са към 21 октомври.

Междувременно процедурата за получаване на статут вече е съкратена от пет месеца на 21 дни.

„Получава се помощ от МВР, вътрешно и външно разузнаване и други структури, за издаването на статутите", каза директорът на ДАБ Николай Чирпанлиев.

Има проблеми и с някои с недоробосъвестни бежанци.

„Платени са около 3000 - 4000 лева от бюджета на Агенцията за бежанците за възстановяването на щетите, които са нанесли бежанците, на центровете за временно настаняване", обясни още Чирпанлиев.

262-ма бежанци са настанени в центъра в Ковачевци, а 399 души са настанени в центъра за бежанци във Враждебна в столицата.

Студенти - арабисти ще помагат в анкетирането на бежанци, за да бъде установено кои от тях искат да останат в страната и кои да напуснат. Впоследствие, в зависимост от това, какво те желаят, ще се предвижда социализацията и интеграцията им в обществото. Около 80 души са се записали да учат български език; това е един от показателите за техните намерения.

Ще бъде създаден обобщен уебсайт, чрез който ще бъде координарана помощта за бежанците.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще настоява за ясен механизъм за финансиране на общините, които търпят допълнителни разходи, във връзка с настаняването на бежанците и концентрацията им.

„Когато бежанците получат статут, имат няколко варианта – някои ще заминат в други европейски страни, други ще си намерят квартира, работа и ще са като всички останали софиянци. Очакваме хора, които са притеснени, да се влеят в групата на хора, които остават без дом през зимата. Натискът към София е чувствителен. Не можем да кажем какъв е произходът на хората. Очакваме да има повече нуждаещи се и затова се подготвяме", каза още Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай