Бежанец за 1500 евро

Бежанците в Харманли се топлят на открит огън край фургоните

Бежанец за 1500 евро | StandartNews.com

София. Мафиотски структури вече са започнали да наобикалят центровете за бежанци и да обещават даване на статут срещу пари, научи "Стандарт". Освен че лъжат сирийците, бандити се опитват да ги вербуват за пласьори на дрога, алармираха служители на реда. Бандитите се навъртат и около джамията в столицата, която стана своеобразно средище за чужденците у нас. "Заради факта, че в Сирия корупцията била на доста ниско ниво, тоест се плаща за доста услуги под масата, бежанците, дошли у нас, не се изненадвали от факта, че трябва да платят за статута си. Именно от това се възползват и организираните престъпни групи", обясниха униформени. Няколко семейства вече дори били подлъгани и станали жертва на измамниците.

В центъра за настаняване в Харманли например екип на "Стандарт" намери двама мъже, които се промъкваха, за да доставят храна като дарение от адвокат. Бежанците обаче казват, че юристът им е на посещение с цел съдействие за по-бързото придвижване на документите за статут. За услугата той им поискал по 1500 евро. Самият адвокат чака пред вратата на бежанския център. Представя се като адвокат Тодоров и отрича да е дошъл със специална мисия в центъра. Признава обаче, че от години работи с различните общности на емигранти у нас.

Бежанците от временния лагер в Харманли нямат ток и палят огън между фургоните, за да се стоплят, разказа пък докторът от Сирия Мохамед Алкасу. Генераторът, с който разполага лагерът, може да захрани само един фургон. В него се топли водата за храната и къпането на бебетата.

Проблемът с ел. захранването ще се реши едва когато се прехвърли собствеността на терена от Министерството на отбраната към Агенцията за бежанците. А решението зависи от правителството.
Тогава и EVN ще може да изгради трафопост вътре в лагера. В момента дружеството подава ток само до границата на имота.
Според различни информации на сирийските организации у нас броят на бежанците може да достигне до 200 000 в края на 2014 година.

Според информацията, с която държавата разполага, до края на годината в страната ни ще има 11 000 бегълци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай