Без ток можем, без цигари - не

Най-често се лишаваме от ресторанти и кръчми

Без ток можем, без цигари - не | StandartNews.com

София. Старата приказка "Гладът е по-силен от тока" вече не важи. Оказва се, че страстта на българина към цигарите е по-силна и от глада, и от тока. Това показва последното проучване на НЦИОМ.

Ако имат парични проблеми, 74% от хората ограничават потребелнието на електричество, а 73% се лишават от разнообразна храна. От цигари обаче се отказват само 25%, а от алкохол - 31%. Лекарства спират да си купуват 39%, а 42% ограничават разговорите по телефона.

Според социолозите икономическото положение на хората става все по-лошо. 60% от българите нямат достатъчно пари, за да си плащат сметките за ток, парно и вода. 52% пък свиват покупките на стоки от първа необходимост.

Според изследването 46% не са почивали през тази година, въпреки че са искали. Най-често това са били хора между 30 и 49 години, столичани, както и домакинствата с доход до 300 лв. на човек.

През последната година 40% са отложили планиран ремонт или мебелиране на жилището, а 20% са тези, които имат затруднения да обслужват кредитите си. 15% пък не са успели да си купят кола.

Липсата на пари кара хората да ограничат разходите си за луксозни стоки, услуги и развлечения. От дрехи се лишават понякога 79% от хората, а от обувки - 78%. Около 80% пък са спрели да ходят на барове и ресторанти. Тези дялове са с 12 до 16 пункта по-високи спрямо 2008 г. 16% от анкетираните са оставали без работа поне за 6 месеца през изминалата година, показват още данните.

Три четвърти от анкетираните признават, че в техните домакинства се приготвя зимнина. Приготвянето на традиционни домашни консерви обаче не е в пряка зависимост от материалното състояние на хората, уточняват от НЦИОМ. При хората със стандарт на живот около и над средния този дял възлиза на 74%, а при крайно бедните – на 77%. Единствено сред жителите на столицата делът на приготвящите домашни консерви е два пъти по-нисък от средния за страната – 39%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай