Без почивка няма успех в бизнеса

Без почивка няма успех в бизнеса | StandartNews.com

Откъсването от проблемите помага да бъдете по-ефективни

"Форбс" показа на професионалистите как да намерят баланса между отдиха и работата

Много бизнесмени не знаят какво е почивка, какво е уикенд със семейството, какво е спорт, хоби, мързелива неделя. Практиката показва обаче, че успяват онези бизнесмени, които умеят да комбинират хармонично работата и почивката. Доказателства за това публикува авторитетното американско издание за бизнес и финанси "Форбс". Съветът за тези, които не могат да си поемат дъх от работа, е да помислят за почивка и за начините, по които тя може да бъде най-пълноценна и най-полезна.

През уикенда мислете само стратегически

СПЕНСЪР РАСКОВ е само на 37. Той е завършил Харвард и е баща на три деца, с което вече е постигнал твърде много. Но освен това Расков е основател на Hotwire.com, бил е вицепрезидент на Expedia, а от 2008 г. е и изпълнителен директор в популярния информационен сайт за недвижими имоти Zillow. Как е постигнал всичко това? Според него уикендите и начинът, по който ги прекарва, играят важна роля за успеха му, цитира "Форбс" портала Lidership.bg.

"Моите уикенди са важен момент, в който имам шанса да забравя за злободневните ангажименти и да анализирам компанията си и цялата индустрия от по-високо ниво", споделя Расков. "Дори когато не съм на работа, аз все пак мисля за компанията си. Но събота и неделя са чудесна възможност да си направиш ретроспекция на изминалата седмица и да помислиш за по-стратегическите цели и проблеми", допълва той.

Въпреки това шефът на Zillow задължително прекарва уикендите със семейството си - "Дори и ако това ми струва стотици километри пътуване в петък и в неделя вечерта, аз винаги се прибирам при семейството през уикенда". Уви, Расков все още се бори с навика си да отваря електронната си поща по няколко пъти на ден. Той знае, че през уикендите не трябва да се ангажира с оперативни служебни проблеми и вместо това се очаква да си играе с децата и ако мисли за работа, то да е единствено на стратегическо ниво. Но признава, че все още му се случва да преглежда от време на време пощата си дори през уж свободното си време.

Свободните дни са тайно оръжие

ЛОРА ВАНДЕРКАМ е автор на две книги на тема какво правят успешните хора в свободното си време. Според нея почивните дни са тайното оръжие на успешните хора. "Като дойде понеделник, трябва да сте максимално мотивирани!", казва тя. "За да постигнете това, уикендите ви трябва да са енергизиращи, а не уморителни или разочароващи. Както интердисциплинарните тренировки ви правят по-добър атлет, така и доброволчеството, спортните занимания, духовните дейности или родителството дори ви правят по-добър работник, спрямо онзи, който през цялото време само работи. Ползвайте почивните дни, за да разнообразявате духовните си и мисловни преживявания", казва Лора Вандеркам.

6 прости неща ви зареждат

Професионалният коуч ДЕЙЛ КЮРОУ твърди, че успелите хора обикновено прекарват уикендите си, участвайки в "комбинация от семейни дейности, домакински задачи, но и творчески дейности, които връщат баланса в техния живот". Той предлага в събота и неделя да се правят шест неща, за които от опит е установил, че ги правят успелите хора.

1. Семейството
Преди всичко отделете време за семейството и приятелите си. Това е особено важно за тези, които не прекарват много време с любимите си хора през седмицата.

2. Спорт
Всеки има нужда да го прави - особено тези, за които седмицата е била толкова натоварена, че не е оставало време за упражнения. Физическите натоварвания имат благоприятно влияние върху здравето ви, борят стреса, а често ви зареждат и със свежи идеи. Ако ви е трудно да отделите време през уикендите за спорт, то комбинирайте спорта с някое от другите ви занимания - например спортувайте с децата или съпругата, организирайте планински преход с приятелите си, защо да не организирате дори бизнес срещата си под форма на разходка в парка. Консултантът по лидерство на Уолстрийт Рой Коен препоръчва колоезденето в по-топлите месеци. "Тонизиращо е и може да бъде организирано между хора с общи интереси. Например не е необичайно за трейдърите от Уолстрийт да колоездят заедно през уикендите. Това е чудесен начин за изграждане на взаимоотношения, основани на членство в елитна професионална общност".

3. Страст
"Един изпълнителен директор записа втора магистратура заради любовта си към изкуството", казва Кюроу и добавя, че "тя с голямо удоволствие сега пише поезия в събота и неделя". "Успешните хора отделят време за това, което ги развлича и усмихва. Те намират място за дейности, които допринасят за баланса в техния живот".

4. Доброволен труд
"Познавам успешен брокер на недвижими имоти, която през уикендите се занимава доброволно с кулинария и приготвя храна за социален дом", казва Кюроу. "Готварството й осигурява баланс и я разсейва от тежката аналитична работа, която върши през седмицата. Освен това й дава възможност да прояви своята креативност - тя проектира рекламните материали на НПО-то".

5."Мързелива неделя"
Заетите хора винаги отлагат за уикенда домакинските задачи. Няма как да избягаме от това. Но не позволявайте домакинството и семейните отговорности да изядат цялата ви почивка. Затова някои лидери следват златното правило на "мързеливата неделя". Мързеливата неделя е ден, в който не се приемат никакви отговорности - нито служебни, нито семейни, нито домакински. Ден, който отделяте единствено и само за себе си. Едни хора лежат и гледат телевизия, други си взимат ароматна вана, трети играят компютърни игри. През мързеливата неделя категорично не приемайте покани за срещи и излизания. Може дори да си изключите телефоните. Важното е да разтоварите съзнанието си от усещането за отговорността, която лежи на плещите ви. В повечето случаи е трудно да се отдели цял ден за "почивка от отговорности", най-малкото жена ви може да не е съгласна с това. Но в такъв случай заделете поне 3-4 часа от неделната вечер за себе си и само за себе си.

6. Планирайте
"Планирането прави хората по-ефективни. Ако планирате седмицата преди нейното начало, това означава, че сте напълно готови и мотивирани за понеделника. Ако има хора, които работят за вас, то те навярно ще очакват вашите указания и мотивираща реч още понеделник сутрин. Така и те ще бъдат готови и надъхани през новата седмица", казва Кюроу.
"Успелите хора планират не само седмица, а месец, дори година напред. Ако зациклите върху краткосрочните задачи, то намалявате шанса да постигнете нещо голямо". Преди всичко обаче успешните хора знаят, че времето е твърде ценен ресурс, за да бъде пропилявано в дейности, които не носят добавена стойност. Ако вашата работна седмица не е напълно натоварена, то тогава уикендът ви е без голямо значение. Но ако работният ви ден е от 8 часа до 8 часа, то със сигурност вие имате нужда от ефективна и добре организирана почивка през уикенда.



ТЕКСТОВЕ ПОД СНИМКИ

24а

Този американски бизнесмен се чувства чудесно през уикенда, упражнявайки се заедно със семейството си в стрелба с лък

ФОТО Интернет

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай