Без паника в пограничните села заради мигрантите

Без паника в пограничните села заради мигрантите | StandartNews.com

Няма притеснение сред населението в петричките села до границата с Гърция заради миграционния натиск. Както стана известно, в петък през нощта и в събота сутринта две групи бежанци от общо 93 души направиха опит да влязат в страната ни в района на ГКПП – Кулата – Промахон. Едната от тях, в която имало 53 човека – мъже, жени и деца, се скрила в 5 вагона на товарен влак от Гърция за България. Другите 40 пък пробвали да преминат през „зелена" граница. Тези във влака вече са върнати в Гърция, а срещу останалите има образувани досъдебни производства, до седмица и те ще бъдат предадени на властите в южната ни съседка.

„Няма шанс да преминат, без да бъдат забелязани. Ние също помагаме на граничните полицаи. Навсякъде по селата има разлепени инструкции към населението. Местните хора не бива да проявяват агресия към мигрантите, а да звъннат на съответния кмет или на телефон 112", обясни кметът на село Самуилово Кирил Стоянов (на снимката). Той бе категоричен, че никъде в селата в Подгорието няма напрежение сред населението. Много трудно може да се премине и планина Беласица, тъй като теренът е много стръмен и тежък. Единственият път се наблюдава непрекъснато и от Гранична полиция, и от местни хора. Над Самуилово има разположен и разузнавателен батальон на Министерство на отбраната, допълни управникът.

„Следят се горските пътеки и заради опитите за контрабанда на цигари, полицията вече има необходимата техника – термовизионни камери, уред „Туптящо сърце", за да установи хора в планината", твърди Кирил Стоянов. Няма от какво да ни е страх, тъй като целта на бежанците е да минат незабелязано, а не да влизат в населените места, смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай