Бели цветя и фурми отрупаха трапезата

Бели цветя и фурми отрупаха трапезата | StandartNews.com

Пловдив. Точно в 20,40 ч - 2 минути преди залез слънце в сряда вечер, президентът Росен Плевнелиев седна на трапезата по случай Рамазан байрам в Пловдив.

Местата си на свещената софра в ресторант "Санкт Петербург" заеха вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг, цялата делегация от южната ни съседка, която наброяваше 33 души, районните мюфтии от Южна България, зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков, гости от чужбина и светски лица. Повече от 600 души се събраха на последната вечеря преди Шекер байрам. Щом президентът влезе в ресторанта, специализираната охрана затвори вратата след него. А репортерите от пловдивските медии останаха отвън. Обяснението бе, че няма как да влязат без покани. За разлика от турските си колеги, които бяха сред гостите на ифтара.

"Вярвам, че празниците са истински, когато ги прекарваме с нашите близки, приятели и съседи. От векове в България съжителстват различни религии и народности, всички ние заедно посрещаме несгодите, заедно споделяме успехите и заедно градим бъдещето", е заявил Росен Плевнелиев пред гостите. И изтъкнал личния пример на духовните водачи на различните вероизповедания, които насърчават традиционното разбирателство между религиозните общности.

Свещеният плод - фурма, за първа хапка на ифтар, бяха приготвили домакините за гостите на трапезата - по традиция препълнена с блюда и отрупана с бели цветя. След кратката покана за молитва за хранене - езан, започна празничната вечеря. "Сервираме салата от пресни зеленчуци - асорти - домати, краставици, зеле, моркови, царевица", разказа Ахмед Пехливан, организатор на ифтара. Предястието бе солен еклер с пилешко месо и плънка. Основното ястие бе печено агънце с гарнитура. Десертът също следва обичая - тулумбичка с чаша вода.

След вечерята някои от вярващите отидоха в джамията, за да изпълнят вечерния намаз - благодарствената молитва за богатата софра и за прошка на минали и бъдещи грехове. Гостите посрещнаха изгрева в храма вчера сутринта.
Джумая джамия беше отворена в 5 ч. Около 7 ч започна сутрешната празнична молитва, водена от Мустафа Хаджи - молитва към Всевишния да дари всички с мир, разбирателство, щастие, успехи и богата трапеза.

Тясна за над 500-те вярващи пък се оказа вчера за празничния намаз централната джамия в Кърджали. По обяд за празника в Кърджали пристигна и турският вицепремиер Бекир Боздаг, но остана по-малко от час. Посети джамията, а после замина за Момчилград, където го посрещнаха в Мюсюлманското училище.

"Дондуков" 2: Не сме забранявали медиите

Няма разпореждане от страна на пресцентъра на "Дондуков" 2 за забраняване на медиите по време на празничната вечеря, давана от Мюфтийството по случай края на свещения месец Рамадан. Това обясниха от пресцентъра на Президенството. Според тях ритуалната вечеря е била работна по формат и закрита според протоколния характер. Те припомниха, че няма практика работните закуски, обеди и вечери на държавния глава да се заснемат, защото това противоречи с протокола. По време на срещата традиционно се допускат протоколните фотографи и видеооператори на държавниците. В случая вечерята е заснета от официалния фотограф на "Дондуков" 2 и от официалния видеооператор на вицепремиера на Турция Бекир Боздаг, който е бил представител и на турската национална телевизия ТRT.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай