База "Ново село" ще се използва целогодишно

База "Ново село" ще се използва целогодишно  | StandartNews.com

Сливен. База "Ново село" ще се използва целогодишно. За първи път съвместната многонационална подготовка между всички черноморски ротационни сили ще се провежда и през зимата. Това съобщи пред журналисти полковник Явор Матеев, който е общ ръководител на подготовката за България на учението, чиято кулминация бе в петък по обяд на българо-американската база.

Досега съоръжението се използваше от пролетта до есента. То обаче е напълно готово и още тази зима на него ще се провеждат учения.

Бойци от България, САЩ, Азербайджан, Румъния и Великобритания взеха участие в унищожаването на терористи по време на екшъна, който се разигра пред очите на ген. Константин Попов, заместник-началник на главния щаб на българската армия и посланика на Великобритания у нас негово превъзходителство Джонатан Алън.

За по-малко от 30 минути съвместните сили успяха да унищожат терористичната група с помощта на общи действия. Всички бойци се придвижваха с американските машини "Хамър", а за изнасянето на ранените участие в учението взе хеликоптер "Кугър".

"Изключително съм доволен от видяното. За да стигнат дотук, участниците преминаха много дълъг път на месеци работа в България и чужбина", заяви ген. Константин Попов.

Висока оценка за учението даде и посланик Алън, който прогнозира, че военни от Великобритания ще участват и друг път в маневри на българска територия.

"Това е реален принос на България и САЩ към инициативите на НАТО - "интелигентна отбрана", свързаност на силите. В новите икономически реалности общото използване на ресурси за подготовка придобива по-голямо значение", заяви полк. Явор Матеев.

Общо на територията на България в учението участват 1500 военнослужещи, от които 800 българи.

Във втората част на учението, която започва през август, ще се включат и бойци от Сърбия. Първият етап от подготовката е обучение на тема "Подготовка и провеждане на антибунтовнически операции", а през първата половина на август ще се тренира "Подготовка и провеждане на мироопазващи операции".

„Целта на тази подготовка е да изгради способности за партньорство в отбрана и да подобри нашето взаимодействие", каза полковник Ерик Хоул от морската пехота на САЩ, който е ръководител на обучението от американска страна.

В петък на база "Ново село" тренираха 150 бойци от 61 механизирана бригада в Карлово, 305 военнослужещи от морската пехота на САЩ, 200 от Азербайджан, 50 от Румъния и 10 от Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай