Бащата на Стефанова - хит за меломаните при соца

Андон Стефанов има огромна роля за кариеарта на дъщеря си

Бащата на Стефанова - хит за меломаните при соца | StandartNews.com

Световната шампионка Антоанета Стефанова изненада страната с кандидатурата си за премиер.

Около нея има обаче и друа интересна история. Тя.играе шах от 5-годишна, нейн треньор е баща й Андон Стефанов, а първа партньорка - по-голямата й сестричка Лиана (родена през 1976 г.). Обърнете внимание на любопитния факт - Андон, художник по професия, е само любител, без спортно звание или разряд.

Но той притежава нещо друго, очевидно по-важно: фанатик е в най-добрия смисъл на думата.

Нито миг не се съмнява в близкия триумф на детето си. В името на великата цел е готов да жертва всичко. Много години търпи лишения, разочарования, обиди, каквито друг едва ли би издържал

Резултатите от сизифовските усилия идват рано: на 6-годишна възраст Антоанета печели първия си турнир и покрива норма за кандидат-майстор. Не пропуска възможност да играе в летните състезания у нас - в тъй наречените по онова време "открити фестивални турнири".

През тези години самият Андон Стефанов е нещо като звезда сред меломанските среди в София. Във времената на дъблокия социализъм по света излизаха най-великите рок албуми за всички времена. В България нямахме къде да ги слушаме, освен малко по радиото или ако някой вкара нещо отвън.

И в този момент - макар и незаконно тогава, Андон Стефанов беше нещо като апостол  на рока.

Всяка делнична вечер /около 18 часа/ той идваше на бившето кино Витоша с голяма чанта с касети, където бяха записани най-актуалните рок албуми. Запис на "тава" струваше 2-2,50 лв. Имаше известно напрежение, защото понякога изскачаха милиционери и всички хукваха да бягат.

Тогава аблумите се записваха отнякъде на ролкови декове и след това се разхвърляха на касети. Времената на рока наистина бяха уникални.

По-късно стана известно, че Андон се е трудил като пчеличка и в тази насока, за да успепе да финансира подготовката на дъщеря си Антоанета, както и участието й по турнири.

В интервю преди години, самата тя не пожела да коментира това, но изтъкна огромната роля на своя баща в живота си.. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай