Бързите влакове поскъпват с 8.48%

Пътуваме със 160 км/ч по жп линията от Пловдив до Септември

Бързите влакове поскъпват с 8.48% | StandartNews.com

Стамболийски. Билетите за бързите влакове ще поскъпнат с 8.48% от 1 март. Това съобщи изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Христиан Кръстев. Цената за място в спалните вагони се запазва, уточни той. Причината за увеличението е, че през последните четири години цените на билетите не са повишавани въпреки инфлацията. Пътниците във влаковете са се увеличили с около 3% през 2013 г., сочат данни на БДЖ.

Със 160 до 200 км/ч ще пътуваме с влак между Пловдив и Септември от края на 2015 г. Това заяви министърът на транспорта Данаил Папазов на гара Стамболийски. Там той, заедно с посланика на Испания Хосе Луис Тапиа и ръководителят на проекта Антонио Онтиверес направиха символична първа копка на проекта за модернизация на жп линията Септември –Пловдив. Изпълнител на проекта е консорциум с участието на испанските фирми „GEA 21" и „Grupo Arranz Acinas" и варненската „Инжстройинжинеринг". По испанска традиция под първата жп линия на обекта ще бъдат заровени броеве от вчерашните вестници и парче релса.

Общата стойност на проекта за модернизация на жп линията Пловдив - Септември е 630,6 млн. лв. Проектът е разделен на четири лота като най-висока е стойността за изграждане на системите за сигнализация в участъка Септември - Пловдив и телекомуникации на жп линията София-Пловдив - 91,4 млн. лв. с ДДС. Участъкът Септември-Пловдив е една от първите построени у нас жп линии. Въведена е в експлоатация през 1873 г., електрифицирана е през 1962 г., а през 1983 г. е завършено нейното удвояване. Тя е част от жп магистралата Виена-София-Пловдив-Истанбул, която ще бъде напълно модернизирана в края на 2020 г. Общата дължина на трасето Септември-Пловдив е 53 км и по него са изградени 22 железопътни моста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай