Баровци се запалиха по къщи от глина и слама

Баровци се запалиха по къщи от глина и слама | StandartNews.com

В тях алергиите изчезват, няма мухъл и влага, даже земетресенията не са страшни

Да живееш в къща от глина, слама и дърво. Това е новият хит сред много баровци, решили да бъдат близо до природата. Особен интерес в последно време предизвикват т.нар. коб къщи. При тяхното строителство се правят буци от пръст, примесена с пясък и слама. При тази техника материалът лесно се поддава на обработка и затова обикновено тези къщи са с овални форми, заоблени ръбове и други органични форми, обясняват запознати.
Последният ни проект е в пазарджишкото село Паталеница, разказва пред в. "Марица" арх. Ива Делова, съосновател на Асоциацията за строителство с естествени материали (АСЕМ).
Къщата е голяма - близо 400 квадрата. Инвестицията е на младо семейство, които започват строежа тази пролет. Домът е с дървена конструкция и сламени бали, измазани с глинена мазилка. Подобни постройки никнат от няколко години в страната, но най-високите са край Пловдив, твърдят от АСЕМ. 7,5 метра е височината на стената на глинените къщи - т.нар. коб къщи - които се появиха в село Храбрино в три съседни парцела. По удобство екокъщите от глина и слама

по нищо не отстъпват на съвременните жилища

твърдят обитателите им. Върху 120 квадрата в тях има стая с камина и кухненски бокс, баня и тоалетна - на долния етаж и две спални на втория. Две екокъщи са построени и в околностите на село Извор, още една има в село Оризари. Нещо повече, Извор стана домакин на международен младежки обмен под наслов "Ноу-хау да намериш игла в купа сено", организиран от АСЕМ преди 2 години. Като част от демонстрациите тук се появи и къщата от сламени бали, наречена по-късно "Балерина". Тя беше построена само за две седмици, а през това време участниците в демонстрациите видяха как се правят и кирпичени тухли.
Екостроителството има перспектива, твърдят от АСЕМ, предимствата му са безспорни. Първо, къщите са безопасни при земетресение. Топли през зимата и студени през лятото, те не задържат радиация и обикновено са защитени от мухъл и влага. Не е за подценяване и самият здравословен ефект - нашите домове често ни подлагат на заплахата от разрастващите се болести на новото хилядолетие - астма, алергии, мигрена, рак, стерилитет, хиперактивност при децата. Стена, изградена от естествени материали, обаче

е в състояние да създаде оптималния микроклимат

Тя поддържа постоянна влажност, което също е от значение за обитателите, твърди арх. Делова. Затова от асоциацията очакват в скоро време българинът да се преориентира и вместо да инвестира в луксозни кооперации, да строи екологични, възобновяеми жилища.
Три стогодишни къщи в Родопите реставрира с традиционните за района материали българската писателка Мона Чобан, която от години живее в Париж. Тя се влюбва от пръв поглед в село Киселчово и решава там да си купи дом, в който след време да се пренесе да живее. В селото постоянните обитатели са едва 14 души, а до къщите няма асфалтиран път, но това не спира ентусиастката да осъществи плановете си.

Първата къща вече отдавна е реновирана от родопски майстори. Тя става и първият център на фондация "Киселчово", която Мона основава. Къщата обаче се оказва тясна за всички желаещи да я посетят и тогава Мона решава да закупи съседната - малко по-голяма. И нея спретва сама и с помощта на местни майстори, които са ненадминати по думите й.
Третата, най-голямата от трите каменни къщи, Мона решава да възстанови с помощта на мераклии. Тя организира доброволчески лагер, с който успява да превърне каменната къща в уютен център, в който през лятото се организират всякакви ателиета и пленери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай