Банев: Държавата е длъжна да плати за "Елма"

Банев: Държавата е длъжна да плати за "Елма" | StandartNews.com

Работниците ми дължат 8,5 млн., защото работеха неефективно, каза бизнесменът

Николай Банев поиска дълговете му да минат за сметка на всички данъкоплатци. "На работниците във фалиралия завод "Елма" да плати държавата", каза бизнесменът пред bTV.

И вместо да каже кога ще даде закъснелите заплати на служителите си, поиска те да му връщат пари. "Дължат ми ги за неефективен труд", заяви бизнесменът. Това била причината той да не се разплати с наетите от него хора. Работници от обявения в несъстоятелност завод "Елма" в Троян, който беше собственост на Банев, са написали писмо до bTV, в което настояват собственикът да им изплати дължимите възнаграждения в размер на 8,5 млн. лв. Според него обаче държавата трябвало да плати, защото била виновна за затварянето на предприятието. Банев не се чувствал виновен за дълговете си, като дори нагло добави, че работниците трябвало да му дадат същата сума, защото не работели добре.
Според Банев управляващите били виновни и за атаките срещу него и семейството му. Преди дни в офиса на Баневи в София бе хвърлена пиратка, а държавата започна да събаря построените незаконно басейн и барче в комплекса "Русалка". Това става, след като вече бе премахнато яхтено пристанище в комплекса, за което също нямаше строителни разрешителни, и беше заличен изкуствен плаж край основния ресторант в комплекса. Заради премахването на незаконния басейн Банев нападна управляващите в ефира на bTV. След влизането ни в ЕС и НАТО страната ни живеела в постоянен геноцид и нападките срещу семейството му били част от него, твърди бизнесменът.

През 1990 г. Николай Банев основа фонда "АКБ Форес", който по време на приватизацията придоби акции и дялове в повече от 130 търговски дружества на територията на България, Русия, Швейцария, Холандия, Македония. Според различни източници състоянието му се оценява на повече от 1 млрд. лв., разпределено в ценни книжа, акции, съучастия, недвижима собственост.
Много от предприятията му обаче фалираха. Сред тях са печелившите някога "Полимери" Девня" и "Елма"-Троян.
А Баневи открай време са известни с нечовешкия начин, по който третират служителите във фирмите си, като им бавят или изобщо не им плащат заплатите. А когато уволнявал стотици работници от "Елма", Банев ги съветвал да ходят да берат маслини в Испания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай