Бамята - зарежда с витамин С от 3000 години

Ето как се приготвя хрупкава панирана бамя

Бамята - зарежда с витамин С от 3000 години | StandartNews.com

Това е един от най-старите култивирани зеленчуци на земята. Бамята е растение, което произхожда от Африка. Тя разполага с превъзходен ресурс от хранителни вещества. Богата е на витамини А, С и Е, минерали, протеини, мазнини, фолати, множество фибри, магнезий, въглехидрати. Изследванията сочат, че бамята, наред с ябълките и канелата, е много добър приятел в борбата с високия холестерол. Антиоксидантите и фибрите в нея помагат за прочистването на плаките от холестерол по съдовете и намаляване на количеството му в кръвта. Бамята помага за контрола на кръвната захар. Тя е богата на бавно разграждащи се въглехидрати, които предотвратяват резките скокове на кръвната захар и инсулина.

Бамя по гръцки

Необходими продукти:

500 - 600 гр. бамя,
2 гл. лук /средни/,
3 добре узрели домата,
50-60 мл зехтин,
3 с.л. оцет
сол,
черен пипер,
1 равна кафена лъжичка захар

Начин на приготвяне: Измийте бамята. Отрежете дръжките заедно с част от "главичката" на бамята. В купичка сложете 1 равна с.л. сол, 3 с.л. оцет и разбъркайте. Потопете отрязанатото място, заедно с "главичката" на бамята в сместа от оцет и сол, и слагайте така подготвената бамя в тенджера. Изчистете лука и го нарежете на филийки, прибавете го към бамята. Нарежете доматите на половинки и ги настържете на едро ренде, като люспата, която остава след настъргването се отстранява. Изсипете настърганите домати при бамята. Сипете зехтина, около 100 мл вода, 1 равна к.л. захар и разбъркайте. Сложете на слаб огън да ври и 15-тина минути след завирането опитайте соса на вкус и подправете с необходимото количество сол и черен пипер. Оставете да ври на слаб огън до готовност на бамята, като внимавате да не се разкашка. В края на готвенето, по-голямата част от водата на яденето се редуцира. При сервиране поръсете с малко ситно нарязан магданоз.


Панирана бамя

Необходими продукти:
бамя - 500 г
яйца - 1 - 2 броя
царевично брашно - 100 г
бира - 100 мл
брашно
олио - за пържене
оцет
сол
индийско орехче
къри

Начин на приготвяне: Измийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути. Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка индийско орехче и къри и бира. Разбийте до получаване на каша. Разделете бамята на 2 части, защото ще я пържите на 2 пъти. Оваляйте първо едната част в брашно, след това в панировката и с помощта на решетъчна лъжица леко отцедете и пуснете в сгорещено олио. Извадете и отцедете върху решетка или кухненска хартия бамята и повторете процедурата с другата половина.

Агнешко с бамя

Необходими продукти:
агнешко месо - 150 г
бамя - 200 г
масло - 20 г
лук - 30 г
домати - 25 г
брашно - 5 г
сол
черен пипер
копър
кисело мляко - 30 г

Начин на приготвяне: Запържваме месото и го изваждаме от мазнината. В нея запържваме лукът, нарязан на ситно, добавяме брашното, доматеното пюре и червения пипер. Ястието ври до омекване на месото. Прибавяме бамята, на която предварително сме отрязали дръжките и сме разтъркали в подсолена и подкиселена вода, за да отстраним мъхчетата ?. Ако бамята е от консерва се прибавя 15 мин. преди изваждането на ястието от огъня. Поднасяме ястието поръсено с копър и от страни с кисело мляко. Продуктите са за 1 порция.

Бамя - туршия

Необходими продукти:
бамя - 2.5 кг
копър - 2 стръка
магданоз - 2 стръка
синап - 1 щипка
лук - 1/2 глава
чесън - 5 скилидки
оцет - 30 мл ябълков
сол - 1 с.л.
захар - 1 ч.л.

Начин на приготвяне: Измиваме много добре под течаща вода крехката бамя и я бланшираме във вряла вода докато леко потъмнее. Избираме достатъчно голям буркан и сипваме в него нарязания копър, магданоз, лук, скилидките чесън, солта, захарта, оцета и синапа. Подреждаме бамята в буркана и доливаме вода до гърлото му. Варим буркана за 6-7 минути.


Печено заешко по ловджийски на фурна

Необходими продукти:
1 заек
150 г наденица
1/2 кг бамя
2 червени чушки
2 моркова
2 глави лук
1 чесън
2 с.л. зехтин
лют пипер
сол
чубрица

Начин на приготвяне: Заешкото месо (1 бр) се сварява за 1 час, след което се отцежда, охлажда, обезкостява и се нарязва на малки парченца. Наденицата (150 г) се нарязва на кръгчета, а бамята (1/2 кг) на малки парчета. Чушките (2 бр), морковите (2 бр), чесънът (1 бр) и лукът (2 глави) се нарязват на ситно и се задушават в малко зехтин. Поставят се в тава, заедно със свареното месо, бамята и наденицата и се поръсват с малко лют пипер или люта сушена чушка, чубрица и сол. Ястието се пече на фурна за 30-40 минути.


Свинско с бамя

Необходими продукти:
700 гр. свинско месо от плешка
400 гр. бамя ( замразена или бланширана )
200 гр. моркови
5 супени лъжици доматено пюре
3 средно големи глави лук
дафинов лист,
бахар,червен пипер,
черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Нарязвате месото на средно едри късчета. Нарязвате морковите и лука.
В тиган сипвате олио да покрие добре дъното с поне половин сантиметър. Запържвате месото за кратко, колкото да смени цвета си от всички страни. Така то се запечатва и сосовете му остават вътре.
Отцеждате месото и го отделям в тавата, в която ще пека. А в същия тиган изсипвам лука и след малко морковите. Слагате червения пипер. Като поомекнат морковите, слагате доматеното пюре, дафиновия лист и бахара, черния пипер, оставям 5 минути да покъкри и изключвам котлона. Включвате фурната на 180 градуса. Чак тогава добавяте бамята. Разбърквате и захлупвате да се задуши за 5 минути. Бамята е крехък зеленчук и ако я оставите за по- дълго на котлона, ще се приготви за съвсем кратко време, разделя се шушулката и изпуска един малко лигав сок. Затова трябва да я обработвате за кратко.
Изсипвате съдържанието на тигана при месото и добре, но внимателно разбърквате, посолявате в същото време на вкус.
Доливам вода да покрие ястието до половина и слагам във фурната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай