Балканският маестро

Балканският маестро | StandartNews.com

Аз съм Франкенщайн, казва Брегович

Горан Брегович и неговият Оркестър за сватби и погребения ще огласят "Арена Армеец" на 19 декември. Да станеш любимец на цяла Югославия, а после да се превърнеш в един от малкото балканци, за които са чували навсякъде по света, не е никак лесна работа. Особено когато си в полето на музиката, която в световен мащаб е доминирана от всичко друго, но не и нашенски колорит. Неусетно Горан прехвърли 60 години, а причината изобщо да не му личат е ясна: когато музиката ти е изпълнена с толкова младост няма как да не забавиш годините с няколко десетилетия. Ето кои са най-интересните детайли от живота на Брегович.

1. Кефи се на "Карандила"

Фен е на нашенските "Карандила" и винаги държи тяхна музика на айпода си. Често казва, че краде най-вече от българската музика. Среща сестрите Радкови от ансамбъла "Филип Кутев", когато идва в България през 90-те с Емир Кустурица, който снима в София и Пловдив сцени за "Ъндърграунд". "Тогава осъзнах, че България и българската музика са много важни за мен, защото вашите ритми по своеобразен начин обединяват музиката на Балканите. И съвсем не е случайно, че тази музика е първата, която стана популярна на Запад с "Мистерията на българските гласове", казва Брега.

2. Скандалът с Кустурица

Не съвсем ясна е причината, заради която той и Кустурица се скарват. Обикновено Брегович говори за този скандал с общи приказки - че Емир прекалено се увлякъл по онази власт над хората, която професията на режисьор му дава; конкретната случка обаче остава тайна. За Горан киногеният казва: "Брегович е човек, който ще ви покани на вечеря, ще ви открадне портмонето и накрая ще каже, че той е платил." Композиторът пък не му остава длъжен: "Кустурица е велик режисьор, но е съвършено неинтересен като частно лице. Какво може да кажеш за човек, който на 50 години е започнал да се учи да свири на китара?", твърди той. По ирония на съдбата "Ъндърграунд" разказва за конфликта между двама най-добри приятели, които са си кумове един на друг - е, Кустурица е кум на Горан Брегович.

3. Любовниците

Говори се, че има любовници, разпръснати в повечето държави, в които така или иначе често има гостувания. В България Горан се виждаше с Деница Стоянова, която навремето му се разлюти, че й изневерява с по-млада италианка. Тогава сръбското списание "Свет" пусна репортаж и снимки как световноизвестният музикант връхлита на 20-годишната Киара. Закачката между двамата стана в курорта Сан Ремо, където Брегович по същото време отмаряше с жена си Дженана и трите си дъщери.

4. Купонът в Палермо

Слави се с голяма щедрост. За една Нова година кани всички свои музиканти и изпълнители със семействата им в Палермо, на негови разноски, включващи и самолетните билети за отиване и връщане.
Притежава скъпа яхта, която според сръбската жълта преса струва един милион долара. С нея прави дълги, понякога шестмесечни плавания, без да стъпи на суша. Има жилища в Белград и Париж.

5. Наркотиците

Много млад, само на 17 години, започва да свири в стриптийз барове в Италия. Тогава обаче започва да взема наркотици. Когато научава, че синът й е пристрастен към дрогата, майката на композитора отишла да го вземе от Ботуша, където той учил по онова време. "Това си бяха 70-те - епохата на LSD. Нямаше как да не започнат моментални проблеми с наркотиците", спомня си Брегович. "Тогава й обещах да не свиря повече, защото за нея музиката беше свързана с наркотиците", казва още той. Горан удържал на обещанието си пред майка си и по време на четирите си години следване по философия не докоснал китарата изобщо.

6. Кражбата в "Аризонска мечта"

Възниква сериозен проблем между него и друг от най-големите музиканти на Балканите - Влатко Стефановски. Когато Стефановски и жена му гледат "Аризонска мечта", тя казва: "Абе, Влатко, това е твоя музика, бе!" По-голямата част от музиката към филма се оказва прекалено сходна с тази на Стефановски, когото Брегович кани на премиерата. Случаят бързо отшумява - двамата се разбират за парично обезщетение и не се стига до съд. Когато го обвиняват за подобни методи, казва, че в съвременния свят така или иначе всичко е написано и той е по-скоро Франкенщайн, който обединява всичко и съшива мелодии от различни култури.

7. Уважението към Никита Михалков

Отдавна мечтае да работи с Никита Михалков, но все още не му се е удал такъв шанс. "Това е единственият режисьор в света на киното, когото уважавам", казва той. Твърди, че вече е далеч от идеята да пише саундтракове за кино и че тази негова мания е приключила около края на 90-те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай