Българският Йерусалим посрещна хиляди поклонници

Владиката Калиник благослови миряните в Черепишкия манастир

Българският Йерусалим посрещна хиляди поклонници | StandartNews.com

В деня на Божията майка Черепишкият манастир посрещна хиляди поклонници от цялата страна.

И тази година на 15 август, когато е храмовият празник на черквата "Успение Богородично", той се превърна в българския Йерусалим. Много от миряните пренощуваха под звездите или в реставрираните възрожденски къщи в светата обител. Събудиха ги черковните камбани още в ранни зори, за да поднесат даровете си на светата майка и да запалят свещички за здраве.

Църквата не побра всички за литургията, отслужена от траянополския епископ Киприян. Затова пък малки и големи получиха благословия от врачанския владика Калиник пред храма.

Митрополитът припомни историята на светата обител, изграден преди шест столетия сред истински природен шедьовър по Искърското дефиле. В манастира на два пъти е намирал убежище народният будител и книжовник св. Софроний Врачански, а Вазов е написал разказа си „Една българка" и стихове от цикъла си „Скитнически песни". Не случайно в пътеписа си „В българската Швейцария", омагьосан от красотата на сгушената между Искъра и белите скали света обител, Алеко Константинов възкликнал: „ Боже, колко е хубав този пусти Черепишки манастир!". Унгарският пътешественик Феликс Каниц пък е категоричен: "Това е най-красивото място на Балканите."

Традицията за жертвоприношение на този ден бе спазена и тази година. За миряните бяха сварени няколко казана курбан чорба за здраве, плодородие, против премеждия и болести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай