Българският медиен съюз с етичен кодекс

Българският медиен съюз с етичен кодекс | StandartNews.com

София. Професионално-етичен кодекс има вече Българският медиен съюз. Той бе подписан в сряда вечер на тържествена церемония в резиденция „Лозенец".

В нея участваха над 100 дипломати, главни редактори на национални и регионални медии, издатели, журналисти, видни интелектуалци и общественици.

Българският медиен съюз (БМС) е най-голямата и национално представена медийна организация и обединява 35 издатели на 68 местни и национални медии. Партньори на БМС са Световната вестникарска организация- УАН ИФРА, Европейската асоциация на издателите, Европейската асоциация на европейските телевизии, Европейската асоциация на радиостанциите, Европейският съвет за радио и телевизия и др.

В преамбюла на медийния кодекс е записано: „Свободата на медиите електронни, печатни и интернет е гарантирана от международните актове, по които България е страна, Конституцията, както и секторното законодателство, като те гарантират основополагащото право на свободното изразяване и разпространение на информация. Ние, членовете на Българския медиен съюз осъзнаваме своята отговорност към обществото, която медиите дължат на всеки гражданин на Република България. Вярвайки, че изпълняваме нашите задължения честно, в съответствие с действащото законодателство и отчитайки нуждата от редакционна независимост, приемаме настоящите правила като възможност и задължение за въвеждане на ефективна саморегулация чрез приемане на единни стандарти обединени в настоящия Професионално-етичен кодекс на българските медии".

„Нашето задължение не е само да насърчаваме мнението на критики и да отстояваме свободата и демокрацията", обърна се към множеството председателят на Българския медиен съюз Валери Запрянов. „Подписването на етичния кодекс е отговорност към обществото. Не съм привърженик на закон за печата, след като сме коректив на обществото, то следва сами да се регулираме", допълни още той.

„Това е медийното събитие на 2013 година", каза изпълнителният директор на БМС Гриша Камбуров и отправи послание към гилдията: „Толерантност и взаимно уважение". След празниците етичния кодекс на медиите ще бъде разпратен на всички български медии. Благословия на журналистите в България даде европейският митрополит Антоний.

Можем да се регулираме сами

Валери Запрянов,
председател на БМС

Нашето задължение е не само да насърчаваме мнението на критики и да отстояваме свободата и демокрацията. С подписването на етичния кодекс декларираме и етична отговорност към обществото. Не съм привърженик на закон за печата, след като сме коректив на обществото, то следва сами да се регулираме.

Ще работим като германците

Гриша Камбуров, изпълнителен директор на БМС

- Г-н Камбуров, какъв европейски опит ползвахте при изготвянето на Професионалноетичния кодекс на българските медии?

- Проучихме детайлно моделите на саморегулация в цяла Европа. Спряхме се на тези, които са релевантни за нашите географски ширини, разбирания и правна система. Подходящо място в Кодекса намериха добрите практики от всички страни, включително Германия, Австрия и Франция.

- Периодично политици от различни партии предлагат парламентът да приеме закон за медиите. Подписаният кодекс не е ли достатъчен?

- Еднозначен отговор няма, но закон за печата е немислимо да бъде приет. Този сектор е показал своята воля и непоколебимост да се саморегулира, всяка външна намеса би било цензура.

ИЗ ЕТИЧНИЯ КОДЕКС

- Медиите следва да предоставят на обществото достоверна и проверена информация, без да изопачават или скриват факти и обстоятелства, без да манипулират общественото мнение.
- Работата на медиите е обект на обществена преценка - те са длъжни внимателно да разглеждат всички препоръки, забележки и/или критики, отправени към тях.
- Медиите да разграничават фактите от оценките, коментарите и/или предположенията, да се стремят да предоставят различни мнения и позиции в търсене на истината.
- Да не използват нечестни и незаконни средства при придобиване на снимки или документи. Да не употребяват заплахи и каквато е друга форма на принуда.
- Да защитават личния живот на хората от неразумни разкрития. Да уважават правото на всеки човек на личен живот, здравен, семеен и социален статус, неприкосновеност на дома и личната кореспонденция.
- Медиите следва да са много внимателни, когато разкриват информация от инциденти, трагични произшествия, информация за жертви от сексуални и други престъпления, освен ако нямат съгласието на последните. Същото се отнася и за свидетелите на престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай