България посрещна Крисия, Хасан и Ибрахим като победители (ОБЗОР)

България посрещна Крисия, Хасан и Ибрахим като победители (ОБЗОР) | StandartNews.com

Болното гърло и аварията с тока не попречиха на талантите ни да се представят достойно на детската "Евровизия"

Крисия, Хасан и Ибрахим, които завоюваха второ място на детската Евровизия, бяха посрещнати в родината като абсолютни победители. Още от 16 ч вчера на летището ги чакаха най-истинските им фенове - деца с разнолики букети. Имаше и бебета, и батковци, и каки. Мъж и жена на средна възраст от София очакваха триото с българското знаме. Като най-голям почитател се прояви Тони, чаровен хлапак, който подари три гербера на чаровницата от Разград, а журналистката Мира Добрева го обяви за бъдещ жених.

Около 17 часа самолетът, с който те пристигнаха от Малта, започна да рулира над летище София. На ВИП-а гъмжеше от журналисти, служители на летището и почитатели.

Шефката на БНТ Вяра Анкова чакаше чаровниците с три огромни букета и ги поздрави сърдечно.
"Щастлива съм и уморена", бяха първите думи на Крисия, с които тя отговори на някои от въпросите на Мира Добрева. След това момичето и двамата й кавалери гостуваха в пряко студио на БНТ, преди да се отправят към реалитито "Гласът на България" по bTV.

Крисия, Хасан и Ибрахим, пазени от двама бодигардове, се спряха за миг пред журналистите и малката красавица сподели, че така и не е очаквала да спечели първо място. "Радвам се, че сме на второ, но и на трето също щях", каза чаровницата. Тя благодари на всички, които са я подкрепяли. "Успях да се наспя", отвърна тя на въпроса дали е мигнала след такова вълнение. Крисия сподели още, че не би искала да се върне на конкурса, защото по думите й е направила, каквото е могла. Нямаше търпение да се види на спокойствие и със семейството си.

Евгени Димитров-Маестрото беше неотлъчно до тримата герои и понеже много от чакащите не успяха да дадат лично букетите си на Крисия, връчиха ги на него с думите: "И вие много ги заслужавате".

Министърът на образованието проф. Тодор Танев чакаше децата още от 16,30 часа и накрая успя да ги поздрави. "По-добре да посрещаме децата си на Терминал 1, а не да ги изпращаме на Терминал 2", бе краткият коментар на министъра, който не вдигна излишен шум около себе си и набързо си тръгна.

"Щастлива съм, че се представихме добре! Честитя на Италия успеха!". Това обяви малката и талантлива Крисия Тодорова преди вечер, когато заедно с близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови спечели второ място със 147 точки на детската Евровизия в Малта с песента си "Планетата на децата". Въпреки температурата, с която тръгна от България, и проблемите с гърлото, които имаше в първите няколко дни, Крисия изглеждаше абсолютно уверена в себе си на бляскавата сцена и демонстрира пълния блясък на вокалния си талант. Тя и момчетата имали още едно инфарктно преживяване. На генералната репетиция предния ден токът им спрял за един час. Край, загубени сме, помислили си те. Но щом лампите светнали и тя запяла, залата избухнала в аплодисменти.

11 от имащите право на глас за България 15 държави дадоха точки за нашите участници. С по най-много - 12, ни подкрепиха Хърватия, Кипър, Сърбия и Холандия. Беларус, Грузия, Украйна, Черна гора и Малта - по 8, а Швеция, Словения и Италия - по 10. "Много ми хареса, че всички участници пяхме заедно песента "Тogether" и се усмихвахме. Беше невероятно", сподели още 10-годишната Крисия, която бе най-малката участничка в конкурса в Ла Валета. Момичето от Разград и момчетата от Шумен се представиха достойно и успяха да преодолеят всички препятствия до големия финал. Това е най-доброто представяне на България в историята на музикалния конкурс за деца Евровизия.

Мелодията на "Планетата на децата" звучи като саундтрак към филм. Евгени Димитров и колегите му от "Ку-ку бенд" пишат музиката. Текстът е на талантливата Крисия, а Ивайло Вълчев, един от отговорните сценаристи в "Шоуто на Слави", само го дообработва. В песента се разказва за мечтата на Крисия Земята да бъде място без глад, страх и война, а всички хора да бъдат превърнати в деца.

Победителят, 15-годишният Винченцо Кантиело от Италия, събра 159 точки. Трета, със 146 точки, стана изпълнителката от Армения - Бети.

В музикалната надпревара участваха деца от 16 държави - България, домакините от Малта, Холандия, Сърбия, Русия, Армения, Италия, Словения, Украйна, Черна гора, Швеция, Грузия, Кипър, Хърватия, Сан Марино и Беларус.
Мотото на тазгодишния конкурс за детска песен на Евровизия беше "Заедно", а надпреварата имаше благотворителен характер. Част от приходите ще отидат в полза на организация, която се занимава със защита на детските права по света.

Червен килим за малката звезда

"Добро утро, Разград! Честити ни нови шампиони!" С това възклицание осъмна в неделя социалната мрежа Фейсбук, в която снимки и видео на Крисия, Хасан и Ибрахим се смесваха с възторжени аплаузи, постнати от почитатели на малките певци. "Браво, Свилена!", "Поклон и почитания за музикалния педагог на близнаците Маринела Маринова!", написаха колеги и приятели на двете учителки по музика, които с всеотдайността си помогнаха да разцъфтят талантите на детското трио от България, което завладя сцената на детската Евровизия в Малта.

"Обичам Хърватия, Кипър, Сърбия, Холандия и останалите, които подкрепиха Криси и близнаците, да се стягат другите, защото техни хора могат да се паднат в една група и с "Лудогорец"!", приятелски напомня фен, за който Крисия и футболистите от тима на Кирил Домусчиев са две страни от общата емблема на Разград.

Докато нашите малки, но вече придобили световна слава звезди, пътуват обратно към родината, в училището на Крисия в Разград трескаво се готвят да посрещнат с триумф лауреатката от Малта. В деня, в който четвъртокласничката се върне в клас, тя ще мине под окичената с венец от цветя училищна порта. Червен килим ще отведе сладкогласния славей на Разград до класната стая, а на специална церемония в актовата зала тя ще получи поздравления от съучениците си, които с нетърпение чакат завръщането й, обясни директорът на школото Диана Първанова.

Училищната управа вече е поръчала картички с лика на малката голяма звездичка Крисия, на които тя като истинска музикална дива ще сложи автографа си за всяко от децата в училището й, което иска да има лично послание от именитата си съученичка, признаха организаторите по посрещането й в нейното школо.

Изпълнихте сърцата ни с гордост

Вежди Рашидов, министър на културата

Възхитителният ви талант изпълва сърцата ни с гордост и самочувствие! Бъдете живи и здрави и продължавайте да славите България с великолепното си изпълнение! Дарбата ви е божествена и с деца като вас може да се гордее всяка нация. Поздравявам и семействата и учителите на Крисия, Хасан и Ибрахим, които са вложили вдъхновение, грижи и много труд, за да заблести техният талант. Поздравявам Слави Трифонов и неговия екип за откритието Крисия, приветствам усилията на Би Ти Ви и БНТ заедно да проправят пътя на младите дарования на България.

Да се учим от добротата им

Бойко Борисов, премиер и лидер на ГЕРБ

Забележителен ден за България! Поздравявам Крисия, Хасан и Ибрахим с призовото второ място на детската Евровизия. Със своята песен "Детска планета" нашите малчугани ни накараха за пореден път да се гордеем и да се радваме на тези вълшебни детски таланти. Поздравявам ги и за избора да пеят на български пред публиката от цяла Европа. В моменти като този ние, възрастните, трябва да се учим на тяхната доброта, устременост и всеотдайност в името на другите.

Направиха България синоним на достойнство

Димитър Николов, кмет на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ

Браво и на Крисия, и на Кубрат! Вярно е, че всички искахме да са номер 1, но самият факт, че само за една нощ името на България беше синоним на европейски и световен достоен конкурент, а не на негативен пример, е голяма радост. Поне за мен! Ние пред тв екраните винаги можем да намерим недостатъци в представянето им, но подкрепата е по-голям стимул от негативизма. Правим това спрямо децата си, нека го приложим и към хората, които влагат труд и талант с името на България напред. А тези хора са много и навсякъде по света - в IT компании, в сферите на медицината, изкуството, науката, спорта.... Браво на Крисия и Кубрат!

Плаках за нея и момчетата

Веселин Маринов, певец пред bTV

Крисия е страшна работа. Плаках за нея. Голяма работа е. Толкова се впечатлих, че и сега ми идват сълзи. Песента й бе много добре поставена. А и когато страните започнаха да гласуват за нас, се трогнах емоционално. Плаках. Крисия, пак ще кажа, че е страхотна. Аз от дълги години следя и уважавам конкурса Евровизия.

Радваме се на всяка победа

Венелин Петков, журналист, пред bTV

Всички ние, всички българи искрено се радваме на всяка победа, независимо как се изразява тази победа. Героите не са само Крисия и Кобрата, героите са всички, които по някакъв начин са променили живота на заобикалящите ги. Никога не ми се е случвало да предам доверието нито в пряк, нито в преносен смисъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай